Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/2

Räddade hunden Hilda från isen: "Kunde se paniken och rädslan i hennes ögon"

Lisa Klasson kastade sig i vattnet för att rädda hunden Hilda som gått genom isen på Bjursjön. Nu vill hon varna alla hundägare för vad som kan hända.

Det var på fredag vid lunchtid som Lisa Klasson gav sig iväg till Bjursjön för en promenad med hunden. Eftersom ingen annan var i närheten släppte hon den femåriga hunden Hilda vid strandkanten. Men hon var inte beredd på vad den skulle hitta på.

– Jag tänkte inte på att hon kunde springa rakt ut på den svaga isen, berättar Lisa Klasson några timmar efter den chockartade upplevelsen.

Det var i alla fall vad Hilda gjorde. Lisa Klasson reagerade då direkt:

– Efter att ha ropat på henne fick jag stopp på henne. Hilda vände sig om men isen sprack under henne.

Hoppade själv ut i vattnet

Hunden blev stående med kroppen i vattnet och hade bara framtassarna på iskanten.

– Jag kunde se paniken och rädslan i hennes ögon, fortsätter Lisa Klasson som sedan bestämde sig för att själv ge sig ut i det iskalla vattnet.

Det fanns en livboj vid stranden som Lisa Klasson tog tag i. Men först ringde hon 112 och berättade vad hon tänkte göra. Sedan hade SOS Alarm kontakt med henne under hela förloppet.

– Jag vet att man bara klarar sig några minuter i så kallt vatten innan man blir helt nedkyld.

Isen gick sönder direkt och Lisa Klasson vadade ut till hunden med vatten upp till rumpan. Sedan blev det en väldigt snabb marsch till bilen som stod 200 meter där ifrån.

Lisa Klassons pojkvän Peter Esplund är henne evigt tacksam för det rådiga ingripandet.

– Jag kan inte uttrycka hur tacksam jag är. Det var ju inga andra människor där så hon tog en stor risk när hon hoppade i vattnet, säger han.

Vill nu varna andra hundägare

Peter Esplund har haft Hilda, en korsning mellan dobermann och pyrenéer, sedan hon var valp.

Båda två vill nu varna andra hundägare för vad som kan hända. Den nya isen håller inte för människor men hundar kan ta sig långt ut på sjön innan det brister.