Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: Robin Aron, Stefan Bennhage
Bild: Robin Aron, Stefan Bennhage

Räddningstjänsten varnar: Vi kommer inte fram

Med sol och bad kommer ofta mycket trafik och trånga parkeringar. Nu uppmanar räddningstjänsten badgäster att tänka till: "Vi måste kunna köra hela vägen fram".

I veckan väntar soligt väder och höga temperaturer i hela Bohuslän. Många tar bilen till badet och det kan snabbt bli trångt på parkeringen, något som i värsta fall kan innebära livsfara. Nu uppmanar räddningstjänsten badgäster att tänka till en extra gång innan man ställer bilen.

– Det blir snabbt fullt på parkeringarna och då ställer sig folk gärna längs med vägen eller på platser runt omkring. Då kan det bli svårt för oss att komma fram. Man tänker inte på att våra bilar ofta är mycket större än en vanlig personbil och behöver mer utrymme för att komma fram, säger Hans Blom, ställföreträdande räddningschef på Orust.

Hans Blom menar att det rör sig om flera badplatser, i princip hela landet, men att vissa är värre än andra. Parkeringen vid Henåns badplats är en av de som uppmärksammats av räddningstjänsten som problematisk.

– Vi var ute vid Henån nu och uppmärksammade att det inte ser bra ut. Det kanske är lätt att glömma bort när man är på väg till badet men våra fordon är nästan lika stora som lastbilar. Det gäller inte bara brandbilar, utan ambulanser också, de måste kunna köra hela vägen fram, säger han.

Fråga om liv eller död

Enligt Hans Blom är det tiden som är det viktiga. Att kunna köra hela vägen fram kan vara en fråga om liv och död.

– Vi kommer fram, det gör vi, så småningom, men många gånger är det väldigt viktigt att det går fort. Då kan det bli problem om vi ska behöva springa flera hundra meter med tung utrustning, säger Hans Blom och menar att det finns många ställen som är bättre att parkera på än längs med vägen.

– Det bästa är att ställa sig på en riktig parkeringsplats. Finns det ingen precis i närheten kanske man får gå en liten sväng. Bor man i området och har möjlighet, rekommenderar vi att man tar cykeln istället för bilen, säger han.

Enligt Hans Blom är felparkeringar ett återkommande problem och ett problem som behöver uppmärksammas på fler ställen, varje år.

– Det gäller många badplatser runt om i landet, men man ska inte heller glömma bort andra evenemang och tillfällen där det lätt blir mycket folk och bilar på samma plats. Då kan det vara värt att tänka en extra gång innan man ställer bilen, säger han.