Enligt kyrkan är det Inte ekonomiskt försvarbart att fortsätta driva butiken på Kilbäckgatan.
Enligt kyrkan är det Inte ekonomiskt försvarbart att fortsätta driva butiken på Kilbäckgatan.

Rättvise-butik läggs ner

Svenska kyrkan tvingas lägga ner sin Fairtradebutik. Orsaken är ekonomin.

ANNONS
|

Butiken på Kilbäcksgatan öppnade i november 2016 och var en möjlighet att ta tillvara på en fin butikslokal som kyrkan fick när de köpte fastigheten. Men nu är det bestämt att den lägger ner till nyår.

– Ja tyvärr, det har varit för dålig omsättning. Det var lite av en chansning när det togs beslut om att starta den, men i dag finns det mycket Fairtradesaker i vanliga affärer. Så var det inte riktigt då, säger Christian Persson, (S), ordförande i kyrkofullmäktige.

Får inte gå med underskott

Enligt kyrkans ändamålsparagraf kan man inte låta ekonomiska sidoverksamheter gå med underskott. Och det är ingenting som revisorerna skulle tillåta.

ANNONS

Butiken har under åren haft ett antal personer som har fått möjlighet att arbetsträna. Och den verksamheten är det inte omöjligt att man fortsätta att vara behjälplig med..

Satsar på kafé

– Vi har ett nybyggt kafé i St. Mikaelsgården, där kanske de kan ges möjlighet. Det är även där vi kommer att en del av butikens föremål till salu. Kaféet ska användas både till utåtriktad verksamhet, hyras ut till olika sällskap i samband med dop och begravningar exempelvis, och till interna sammankomster, berättar Christian Persson.

St Mikaelsgården ska slutbesiktas den 20 december. Någon gång till våren öppnar det nya caféet.

Fairtrade är en organisation som samlar producenter i fattiga länder och ger dem en chans att förbättra sina levnadsvillkor på rättvisa villkor. Varorna som blir märkta enligt Fairtrade måste klara en rad villkor för att bli godkända.

ANNONS