Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Stefan Bennhage
Bild: Stefan Bennhage

Röjde patientuppgifter – bryter inte mot sekretessen

En läkare på en vårdcentral i Uddevalla pratade om en patient med en annan. De båda patienterna visade sig vara grannar och händelsen anmäldes till IVO.

Händelsen inträffade på en vårdcentral i Uddevalla i januari förra året, då pratade en läkare med en patient om den kvinna som nu anmält händelsen. Kvinnan hade då varit hos samma läkare tre dagar tidigare och berättat om sitt hälsotillstånd och om privata angelägenheter.

Utefter läkarens beskrivning av kvinnan förstod patienten att det handlade om patientens granne. Patienten gick direkt efter läkarbesöket hem till grannen och berättade vad läkaren sagt.

"Känner mig fruktansvärt kränkt"

I sin anmälan till IVO skriver kvinnan: "Känner mig fruktansvärt kränkt att han har röjt uppgifter om mig som person och mitt hälsotillstånd och mina privata angelägenheter till andra patienter."

Men IVO menar att de uppgifter som läkaren lämnade var så generella att det bara gick att identifiera personen om man sedan tidigare kände till patientens situation. Därmed har läkaren inte röjt sekretessbelagd information enligt Offentlighets- och sekretesslagen.

Ivo har avslutat ärendet utan att rikta någon kritik mot läkaren.