Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Arkivbild. Bild: Lasse Edwartz
Arkivbild. Bild: Lasse Edwartz

Röjer gator på smältvattnet

Snön har börjat smälta och väglaget är dyblött och spårigt. Då kommer kölknäppen med svår halka som följd. I Uddevalla kommun har man förberett sig gott man kan inför väderomslaget.

I Uddevalla kommun finns cirka 26 mil gator samt runt tio mil gång- och cykelväg som kommunen ansvarar för att snöröja och sköta. Man har tio egna traktorer och ett par lastbilar som används till detta. Och dessutom köper kommunen in tjänsten via entreprenad.

Under tisdagseftermiddagen blev det återigen bråda tider för gata- och parks personal.

– Vi har varit ute sedan i eftermiddags och försökt skrapa gatorna så rena som det bara går. Men det är bekymmersamt. Det handlar om stora mängder vatten som ska undan och där det kanske har legat stora snöhögar över brunnar, säger Fredrik Stengavel, enhetschef på gata- och park.

De stora vägarna har dessutom saltats. Många små har grusats.

Arkivbild. Fredrik Stengavel, enhetschef för gata- park..
Arkivbild. Fredrik Stengavel, enhetschef för gata- park..

Fredrik Stengavel suckar över vädret och omslag från minusgrader till plusgrader.

– Det hade varit enklare om vi bott i Kiruna där det alltid är 25 minusgrader. Men nu är det som det är. Här blir det varmt ena dagen och kallt nästa.

Fredrik Stengavel vill dessutom skicka med en varning till alla som ska ut på vägarna, både bilister och de som går eller cyklar.

Halkan slog till i västra Sverige . Bild: Lasse Edwartz
Halkan slog till i västra Sverige . Bild: Lasse Edwartz

– Vi kan inte garantera att gatorna är halkfria. Vi gör så gott vi kan, och mer därtill. Men det råder vinterväglag och det ska man ha med sig, oavsett om vi halkbekämpat eller inte och efter bästa förmåga.