Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Raketökning av bostadspriser

Samtidigt som villapriserna fortsatt uppåt har bostadsrätterna helt skjutit i höjden. – Det är helt galet vilken marknad det har varit, säger mäklaren Johan Nilsson.

Har du planer på att köpa en villa i Uddevalla får du betala nästan 15 procent mer i dag jämfört med för ett år sedan. Det är en ökning som ligger i linje med resten av Västra Götaland, och några procent över det nationella genomsnittet på knappt 10 procent.

Men den riktiga raketen är bostadsrätterna. I Uddevalla har priserna stigit med 23 procent bara de tre senaste månaderna, och med 35 procent jämfört med för ett år sedan.

– Det är helt galet vilken marknad det varit, säger Johan Nilsson, fastighetsmäklare och franchisetagare på Länsförsäkringar fastighetsförmedling.

LÄS MER: Här är de nya bostäderna i Lanesundsviken

Många nybyggen
Han tror att det finns flera förklaringar till den här ökningen, där högkonjunktur och fortsatt bostadsbrist är två viktiga anledningar. Men han poängterar också att det kommit ut många nybyggen på marknaden den senaste tiden.

Marika Ström, mäklare på Svensk fastighetsförmedling, gör en liknande analys. Att det kommit ut dyra nybyggda bostadsrätter drar upp priserna även på äldre lägenheter, menar hon.

– Då är man villig att gå lite längre i en budgivning även för begagnat.

LÄS MER: Här planeras nya villatomter

Bostadsbrist
Att priserna ökat så mycket under vintern har att göra med det låga utbudet, säger Marika Ström vidare.

– Vi har många, många kunder som söker bostäder, man ganska lite till salu. Så det är enkel matematik, det är bristen på bostäder som triggar upp det.