Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/2

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Rapp julkrubba livlig melodi på Kungstorget

Några dagar innan föreställningen spelas kan projektledaren Marcus Kårebrand blicka ut över torget och framför sig se var kören ska stå, var julkrubban ska vara placerad och var kamelen och åsnan ska göra entré på scenen. På söndag är det en julkrubba i ett levande format som intar Kungstorget igen.

Motsvarande helg för ett år sedan spelades Levande julkrubba för första gången.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

– Det var väldigt uppskattat bland befolkningen, därför bestämde vi att vi kör igen, säger Marcus Kårebrand som är projektledare och jobbar på uppdrag av kyrkorna, centrumhandlarna och det lokala näringslivet.

Oavsett hur mycket publiken delar tron på Jesu liv är denna välkända berättelse något som hör julen till, menar projektledaren som i likhet med många andra inte tillhör de mer frekventa kyrkobesökarna.

Rappare

– Men vid jul tänker jag att det är mysigt och stämningsfullt att besöka kyrkan, säger Marcus Kårebrand som tror att hans personliga relation till julen och kyrkan delas av många andra människor.

Med rappare och parkouratleter som medverkande tror Kårebrand att man åstadkommit ett spel som sticker ut och som tilltalar 2018 års publik. Är julberättelsen för uttjatad?

– Jesu födelse är som den är, den berättelsen har vi. Men vi har också en del nytänk med rappare som sjunger en av låtarna och parkourare som gör ett par hopp, berättar Marcus Kårebrand.

– Det ska sticka ut lite grann och vara kul att titta på, fortsätter han och säljer vidare in föreställningen med att det är en bra föreställning med stor kör och levande orkester, samt proffsigt ljud- och ljusarbete.

Tradition

– Det är samma koncept som förra året, ingredienserna vi har gör att det blir väldigt kul.

Med några få justeringar i evenemanget är det meningen att ensemblen också ska fånga 2019 års publik då tanken är att julkrubban precis som Passionsspelet i påsktid ska bli en tradition.

Underhållningen på torget bjuder på en del skarpa kontraster i helgen. På lördagen utspelas 300-årsminnet av Karl XII:s likfärd, ackompanjerade av sorgens förväntat dämpade trummor, som på söndagen följs av två föreställningar av levande julkrubba. Samarbetet mellan evenemangen är gott, menar projektledaren som förklarar att de har lite olika behov av hur torget ska vara disponerat.

Många åskådare hoppas Marcus Kårebrand på när händelserna kring Jesu födelse får en nyare teaterdräkt.