Rätten att inte viga samkönade par delar prästerskapet.
Rätten att inte viga samkönade par delar prästerskapet. Bild: Stina Stjernkvist/TT

Rätten att neka samkönade giftassugna delar prästkåren

Frågan om präster ska ha rätt att avstå från att viga samkönade par debatteras flitigt inför helgens kyrkoval.
Hälften av prästerna vill ha kvar rätten att neka samkönade par, enligt en enkät som Sveriges Radio genomfört.

ANNONS
|

Frågan om den så kallade väjningsrätten är ständigt återkommande inom Svenska kyrkan, speciellt i samband med kyrkovalen. Från början handlade frågan mest om huruvida präster ska ha rätt att välja att inte viga frånskilda. Men de senaste åren, sedan äktenskapet beslutades omfatta även samkönade 2009, har väjningsplikten främst kommit att handla om homosexuella par.

Hälften vill ha kvar rätten

Inför kyrkovalet 19 september är frågan åter aktuell. Nu handlar debatten främst om huruvida rätten att inte viga även ska gälla nyexaminerade präster. Sveriges Radios P4-kanaler i Västsverige har gjort en enkät där 600 präster fått svara på vad de tycker i frågan. Drygt 200 präster deltog, varav ungefär hälften vill bevara väjningsplikten.

ANNONS

En av de som medverkade i undersökningen är Lotta Haettner Sandberg, präst i Uddevalla. Hon menar att det är på tiden att kyrkan skrotar rätten att neka samkönade.

– Är det inte dags att sätta ner foten som kyrka? Och sluta ställa människor inför att det finns nya präster som inte vill viga samkönade, säger hon till Sveriges Radio.

Jesper Pålsson är präst i Åmål. Han har inget emot att viga homosexuella men vill ändå att rätten att säga nej ska vara kvar.

– Jag tror inte att det är rätt att neka vissa prästkandidater att vigas till präster bara för att man tror att äktenskapet är bara mellan man och kvinna, säger han till Sveriges Radio.

Vill fasa ut de som säger nej

Lotta Haettner Sandberg i Uddevalla vill att väjningsrätten tas bort för nyexaminerade präster men är inte emot att rätten blir kvar för de som redan finns i prästyrket.

– Jag tänker att de som är i tjänst i dag, och nekar samkönade vigsel, låt dem ha kvar väjningsrätten. Jag önskar inte att två människor som älskar varandra ska komma till en präst som säger ”Nej, jag vill inte viga er”.

Enligt en genomgång av frågan som Kyrkans tidning har gjort är frågan om väjningsrätt helt jämn i kyrkomötet, kyrkans högsta beslutande organ. Med nuvarande mandatfördelning är det 124 ledamöter som vill behålla nuvarande ordning med en så kallad samvetsklausul, och 123 ledamöter som vill avskaffa klausulen.

ANNONS
ANNONS