Emaus lantgård i Uddevalla är en plats för lärande om djur och natur. Ponnyridningen är en viktig del av verksamheten. Efter årsskiftet blir Gunilla Hurtig tillförordnad chef för Emaus och Fritidsbanken.
Emaus lantgård i Uddevalla är en plats för lärande om djur och natur. Ponnyridningen är en viktig del av verksamheten. Efter årsskiftet blir Gunilla Hurtig tillförordnad chef för Emaus och Fritidsbanken. Bild: Filip Ekblad

Ridskolechef från Ljungskile tar över ansvaret för Emaus

Verksamheten på Emaus lantgård i Uddevalla har kantats av stora problem den senaste tiden. Nu ser Uddevalla kommun framåt och har valt att anställa Gunilla Hurtig, tidigare ridskolechef på Ljungskile ridklubb, som chef.
– Det här har landat väldigt bra, säger Roger Hansson, tillförordnad chef på Emaus.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Ett populärt utflyktsmål för familjen har länge varit Emaus lantgård i Uddevalla med aktiviteter som ponnyridning och hästskötarverksamhet. Det har varit många turer den senaste tiden och många Uddevallabor har engagerat sig, bland annat på sociala medier.

Bohusläningen har vid ett flertal tillfällen rapporterat om lantgården och dess ponnyridning och hästskötarverksamhet.

Tidigare i år, i februari, skrev Bohusläningen om att fackförbundet Visions skyddsombud förbjöd hästskötararbetet i dess dåvarande form. Barn hjälpte nämligen till i stallet och agerade ledare för ännu yngre barn.

Under året har även Uddevalla kommun sålt hästen Blackie från Emaus lantgård – och köpt tillbaka den – men efter att den visat sig vara farlig för barn att rida fick hästen avlivas. En kostnad för kommunen på nästan 190 000 kronor.

ANNONS

1 november fick enhetschefen på Emaus, Charlotte Gerd, sluta efter en överenskommelsen mellan henne och kommunen.

Ny chef

Fram till årsskiftet är Roger Hansson tillförordnad chef på Emaus lantgård och jobbar samtidigt som avdelningschef för Fritid, på Kultur och fritidsförvaltningen. Nu tar avdelningschefen nya tag och anställer en ny enhetschef för Emaus lantgård – också definierad som djurpark.

Den tidigare ridskolechefen på Ljungskile ridklubb, Gunilla Hurtig, tar över chefskapet 1 januari 2022. Hon blir även enhetschef över Fritidsbanken och vikariatet är på sex månader.

– Det passar Gunilla bra och passar oss bra, säger Roger Hansson.

Han berättar att Gunilla Hurtig är en kompetent person med chefserfarenheter som kan branschen med djur och lantgård. Hon har arbetat 14 år i ridklubben.

– Det här har landat väldigt bra och då är jag väldigt trygg, säger han.

Gunilla Hurtig vill inte kommentera sin nya tjänst än, men låter hälsa via sms: ”Eftersom jag inte börjat min tjänst där ännu, utan fokuserar på överlämning och avslut på Ljungskile ridklubb har jag inte så mycket att säga. Men när jag träffat personalen, djuren och satt mig in i verksamheten kan vi gärna höras av.”

Djurstrategi

Nu arbetar ledningen för djurparken bland annat med att ta fram en djurstrategi för att strukturera upp verksamheten. Emaus kommer fortsatt vara en öppen fritidsverksamhet och tillsammans med barn och ungdomar hoppas kommunen kunna skapa en bra dialog.

ANNONS

– Det är häftigt om barn kan vara med och tycka till, säger Roger Hansson.

Successivt har djurparken kunnat öppna som innan pandemin där man varit tvungen att anpassa sin verksamhet. Två personal finns på plats varje dag hela veckan.

– Våra djur har det jättebra. Emaus är en härlig plats som ska finnas kvar, säger Roger Hansson.

Politiker nöjda

Annelie Högberg (S), ordförande för kultur- och fritidsnämnden, håller med Roger Hansson.

– Emaus ska inte stänga. Kultur- och naturmiljön är otroligt viktig, säger hon.

Hur vill du att verksamheten ska utvecklas i och med den nya chefen Gunilla Hurtig?

– Politiker ska inte lägga sig i personalfrågor, men hon är hjärtligt välkommen!

Från oppositionshåll är det lika positiva tongångar.

– Bra att vi får en ny chef och att hon är kunnig inom det området. Det behövs en nystart för att verksamheten ska kunna fortsätta utvecklas och tilltala ungdomar. Verksamheten behövs i Uddevalla, säger andre vice ordförande Kent Andreasson (UP).

LÄS MER:Hästar på Emaus kan vara olämpliga för barn: ”Bits, är aggressiv och rädd”

LÄS MER:Hästen Blackie blev avlivad – och chefen för Emaus måste gå

LÄS MER:Tunt med hästkrafter när ponnyridning drar igång

Ponnyridning på Emaus lantgård

Ponnyridning på Emaus lantgård

I nuläget erbjuder Emaus lantgård ponnyridning måndag och torsdag kl 14.30–15.00.

Tisdag, fredag, lördag och söndag kl 10–10.30.

ANNONS