Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Trafikverkets råd är att hålla extra avstånd i trafiken och att tänka efter om man verkligen måste ut på vägarna inför nyår.  Bild: David Scherman
Trafikverkets råd är att hålla extra avstånd i trafiken och att tänka efter om man verkligen måste ut på vägarna inför nyår. Bild: David Scherman

Risk för regn och halka inför nyår

De sista dagarna av 2020 kan avslutas med regn och minusgrader. Ett svårbedömt och blandat väglag gör att allmänheten uppmanas till försiktighet på vägarna.

Kalla vindar och regn på nollgradiga vägar som kan ge upphov för halka är att vänta sig för den som ger sig ut under de sista dagarna av 2020. Enligt Trafikverkets presschef Bengt Olsson är det osäkra förhållanden ute på vägarna som snabbt kan komma att ändras.

– Det blir svårbedömt, det kommer inte vara det ena eller det andra utan det kommer vara en blandning av allting hela tiden, säger Bengt Olsson.

– Troligtvis kommer det vara mycket barmark, men det är lite osäkert med det blandade väderläget. Temperaturen kommer kretsa kring nollan vilket innebär en risk för fläckvis halka, säger Trafikverkets presschef Bengt Olsson.

De tuffa vindarna från de brittiska öarna som har kommit in under julhelgen förväntas fortsätta ett par dagar till, menar Bengt Olsson. Den nordliga snön bedöms vara på väg ner söderut, men även den är svår att förutspå huruvida den når Västra Götaland innan nyår.

– Det är samma sak som gäller nu inför nyår som gällde för julhelgen. Man ska fråga sig själv om man verkligen behöver ut och åka just nu, säger Bengt Olsson.

Trafikverkets råd är att hålla extra avstånd i trafiken och att tänka efter om man verkligen måste ut på vägarna.

Klass 1-varning för höga flöden

SMHI har även utfärdat en klass 1-varning för höga flöden som kan medföra mindre översvämningsproblem i Norra Bohuslän och södra Dalsland. Under en vanlig decembermånad brukar nederbörden ligga mellan 60 och 80 millimeter. Under de senaste två dygnen har Bohuslän uppmätt en nederbörd på mellan 25 och 50 millimeter regn.

– Det är ganska mycket regn på två dagar. Redan blött i marken, vilket gör det mer känsligt. Men då det kan vara högt flöde i vattendragen är det dumt att ramla i, säger Jenny Axén Mårtensson, vakthavande hydrolog på SMHI.

De vattendrag som legat närmast kusten såsom bäckar och åar steg kraftigt under julhelgens regn, men har redan börjat sjunka undan.

Klass 1-varningen förväntas ligga kvar i ett till två dygn, då ytterligare runt 10 millimeter nederbörd förväntas under de kommande dagarna.