Rita förverkligade sin tatueringsdröm vid 72-års ålder

Man blir bara så gammal som man gör sig – i alla fall om du frågan Rita Vanni. Som 72-åring är en av hennes största passioner högklackat och nyligen förvekligade hon en livslånga dröm om sin första tatuering.
– Nu sitter den där och jag är jättenöjd, säger Rita Vanni om sin fjärilstatuering.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Drömmen om en tatuering är något som levt hos Rita Vanni under större delen av hennes liv. Redan som barn fanns tanken där, och fröet till drömmen såddes av en sjöman.

– Jag kan inte ha varit mer än fem eller sex år gammal. Då såg jag en sjöman med en otroligt snygg tatuering över hela ryggen av en svart panter. Det var första gången jag tänkte att det vill jag också göra, säger hon.

Men det dröjde många år innan hon gjorde slag i saken och satte sig i tatueringsstolen. Hela 70 år. Efter den första tatueringen, som var en stor spindel på axeln, följde en katt på vaden och sedan en fjäril vid nyckelbenet – alla med bara någon månads mellanrum.

ANNONS

– Det var min dotter som träffade en tatuerare och som till slut fick mig att fatta beslutet. Jag har alltid varit rädd för smärtan, men till slut tänkte jag att kan det verkligen göra så jävla ont?

LÄS MER: Se alla bidrag i Bohusläningens tatueringstävling

Kampen mot smärtan

Spindeln och katten gick utan problem berättar hon.

– Men med fjärilen, huh. Jag vrålade i en och en halv timme. Från det att nålen sattes mot huden tills att vi var färdiga. Hade det inte varit för att jag kände honom så hade jag gått därifrån. Det hade inte blivit mer än en prick och adjö, säger hon och skrattar.

Hur skulle du säga att attityden gentemot tatueringar förändrats över tid?

– Går du 65 år tillbaka i tiden så var det bara sjömän och kriminella som tatuerade sig. Och mötte man någon som hade tatueringar blev man ju skiträdd. Min egen mamma hade aldrig tillåtit detta. Men så ser det ju inte ut idag. Det känns som att det är de sista 10–15 åren som den största förändringen i attityden skett skulle jag säga.

Idag menar hon att det är få i hennes bekantskapskrets som hade höjt på ögonbrynen om ett barnbarn kommit hem med en tatuering, även om de själva kanske inte hade valt att göra en.

ANNONS

Vad sa dina vänner när du tatuerade dig?

– Några kärringar i min bekantskapskrets tyckte inte jag var riktigt klok. Men jag är ingen normal 72-åring, man blir bara så gammal som man gör sig, säger hon och skrattar.

– Gamla pensionärer glömmer bort att det själva har varit unga. Gör vad du vill! Why not?

Tätt bland tatueringar i Sverige

Oliver Travell driver tatueringsstudion Travellink sedan fem år tillbaka i centrala Lysekil. Han är inte upphovsmakaren till Ritas tatueringar men gläds åt att se tatueringarnas framfart, och säger med glimten i ögat att det idag snarare är ovanligt när man möter en person som inte har en tatuering.

– Sverige är ett av de mest tatuerade länderna i hela världen, säger han.

Att klienter som är lite till åren kommer in till studion för en tatuering är heller inte så ovanligt som många kanske tror.

– Jag har en 84-åring inbokad som snart ska göra sin första tatuering. För inte så länge sedan kom det även in två damer som var i samma ålder. De hade mötts på sjukhus efter en liknande knäoperation och ville göra var sin blomma över sitt operationsärr. Så om du frågar mig så blir jag inte längre jätteförvånad när en pensionär kommer in och vill gadda sig.

ANNONS
Oliver Travell driver tatueringsstudion Travellink sedan fem år tillbaka i centrala Lysekil.
Oliver Travell driver tatueringsstudion Travellink sedan fem år tillbaka i centrala Lysekil.

Skillnaden att tatuera på äldre hud

Finns det någon skillnad att tatuera en äldre person jämfört med en yngre?

– Det största skillnaden skulle jag säga är att huden generellt blir tunnare och skörare. Vilket kan orsaka en ”blow out”, det vill säga att nålen slår för hårt och lägger färgen för djupt. Detta gör att färgen blöder ut och man tappar skärpan i linjerna. Men så länge tatueraren vet vad den gör, går detta att undvika utan problem, säger han.

Andra faktorer som kan vara bra för en tatueraren att känna till är om klinten ifråga går på blodförtunnande medel eller andra liknande mediciner. Även dagligt intag av Alvedon kan vara bra för tatueraren att känna till. När det kommer till rynkor finns det flera knep att ta till.

– Det handlar snarare om designens placering, eller att man får förändrar vissa detaljer för att maximera slutprodukten. Det brukar gå att lösa utan några större problem.

Oliver Travell är en av flera tatuerare som kommer delta i Uddevallas första tatueringsmässa i början på oktober.

Oliver Travells tips att tänka på:

• Kom in till en studio med en öppen inställning – design eller placering kan behöva diskuteras innan arbetet börjar.

• Kolla upp din tatuerare i förhand. Alla tatuerare har olika expertiser eller stilar och försäkra dig om att dessa stämmer överens med vad du har tänkt dig för din tatuering.

• Ta hand om huden som ska tatueras och smörj in den så den är mjuk och smidig. Undvik solen – solbränd hud kan inte tatueras.

Rita Vanni är en av många som har skickat in ett bidrag i Bohusläningens tatueringstävling. Hittills har tidningen översköljts av tatueringar och antalet bidrag uppgår nu till flera hundra. Än är tävlingen inte avgjord, men till dess passar vi på att berätta historien bakom några av dem.

ANNONS