På Tureborgsvägen väntar rivning för nummer åtta. Beslutet har mötts av protester av boende i området.
På Tureborgsvägen väntar rivning för nummer åtta. Beslutet har mötts av protester av boende i området. Bild: Kenneth Eriksson

River för att bygga nytt på Tureborgsvägen

På Tureborgsvägen väntar rivning för nummer åtta. Beslutet möter dock en del protester från boende runt omkring.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Fastigheten, som går under namnet Sankt Anna 13, har inte det kulturhistoriska, miljömässiga eller konstnärliga värde som gör att byggnaden borde bevaras för eftervärlden. Det är innebörden i det rivningslov som utfärdades tidigare i år. Rivningslovet lämnades efter att samhällsbyggnadsnämnden också tagit ställning till kommunantikvariens utlåtande om att Sankt Anna 13 är "en viktig gestalt vid norra brofästet".

LÄS MER:Angelica sade upp sig för att starta en permakulturträdgård

LÄS MER:Anrik villa säljs – har besökts av kungar och presidenter

Varit till salu en tid

Betydligt starkare känslor uttrycker en av Bohusläningens läsare som tycker det är en "skam" att riva det. Den nuvarande fastighetsägaren förstår att man kan ha synpunkter på det.

– Huset har ju varit till salu en tid. Men bara en var intresserad av att köpa detta fantastiska hus – och det var jag. Om huset varit så otroligt värdefullt hade det varit budgivning om det, men jag fick det under utsatt pris, säger arkitekten Per Fagring

ANNONS

Han berättar vidare att huset var uthyrt under en period innan han köpte det, vilket ytterligare försämrat det invändiga skicket.

– Utsidan är betydligt roligare än insidan, berättar Per Fagring som tillägger att de tre lägenheterna varit stuvade med våningssängar för uppskattningsvis 20-30 personer.

Inte original

Inför övertagandet tog han reda på mer om fastigheten och området. Han konstaterar att nummer åtta som från början var ett enfamiljshus ligger i ensamt majestät vid bron, lite avskild från övrig bebyggelse i ett vackert område.

– För inte alltför länge sedan var huset ganska fint. Men huset är inte i original i dag, det är ju en träbyggnad som har fått en rappad utsida. Det är en efterkonstruktion, förklarar arkitekten som också konstaterar att en sådan byggnad kräver mycket underhåll om man vill behålla ett värde som närmar sig kulturminnesmärkning.

Rivingen av villan på Tureborgsvägen 8 har väckt reaktioner hos boende i området men villan är i dåligt skick, enligt den nuvarande fastighetsägaren.
Rivingen av villan på Tureborgsvägen 8 har väckt reaktioner hos boende i området men villan är i dåligt skick, enligt den nuvarande fastighetsägaren. Bild: Kenneth Eriksson

Han berättar också att avsikten med köpet inte har varit att köpa ett hus med "signifikant byggnadsvärde" och de krav som det ställer utan en fastighet att bygga nytt på.

– Vi har för avsikt att uppföra något som är tjusigt och tidsenligt, som ägarna kommer kämpa för att behålla, säger Per Fagring som också fått bygglov för ett nytt hus med 16 lägenheter.

ANNONS

Det bygglovet är dock överklagat.

Inget renoveringsobjekt, det är i alldeles för dåligt skick, enligt den senaste fastighetsägaren. Tureborgsvägen 8 kommer därför att rivas.

Jugendstilens karaktäristiska burspråk vänt mot Bäveån ger en vacker utsikt.

LÄS MER:Anrik fastighet till salu på Skaftö

ANNONS