Ryckte ut för att rädda övergivna båtar

Två segelbåtar har de senaste månaderna legat övergivna och drivit runt längs klipporna vid ön Kråkan i Havstensfjorden. Detta har förbryllat såväl polis, sjöräddning och boende i närområdet – som dessutom haft stora svårigheter att få tag på ägaren.
– Det här är ett väldigt mystiskt sätt att hantera båtar på, säger Jerry Fors, hamnkapten på Uddevalla kommun.

ANNONS
|

I veckan ryckte Sjöräddningen ut till ön Kråkan i Havstensfjorden där de två båtarna legat sedan en lång tid tillbaka, utan att någon har sett till ägaren.

– Det är så märkligt. Jag förvånades av att det redan i påskas kom en båt till Kråkan, där det annars aldrig är någon som lägger till förrän det är semester, säger Lars-Erik Larsson som bor i Utby och har utsikt över ön från sitt hem.

– Jag har varit på väg att paddla ut till båtarna för att se vad det är som sker därute, men i samma veva kom Sjöräddningen till platsen, säger han.

ANNONS

Försökt få tag på ägaren

Jerry Fors, hamnkapten på Uddevalla kommun, berättar att de har samverkat med polisen och lagt upp bilder på Facebook på båtarna, för att försöka få tag på ägaren.

– Vi har kontaktat ägaren men väntar fortfarande på svar. Jag måste säga att det här är ett väldigt mystiskt sätt att hantera båtar på, säger Fors.

I höstas låg båtarna utan tillåtelse intill mastkranen i Junokajen i Uddevalla. Där ska de ha legat ända fram till februari, då Jerry Fors vid ett tillfälle fick tag på ägaren och bad denne att flytta på dem. Kort därefter flyttade ägaren dem istället till vid en annan otillåten plats, vid Rödön i Byfjorden. Under våren ska de ha legat vid Unda camping – då även en anmälan om ärendet lämnades till polisen.

Enligt Sjöräddningssällskapet är det värsta- och troliga scenariot att båtarna sjunker.

– De ligger förtöjda och slår mot berget. Vi har har försökt kontakta ägaren flera gånger de senaste dagarna men har fortfarande inte fått något svar, säger Bengt Wingstedt på Sjöräddningssällskapet.

ANNONS