Säkerhetsmarginaler har minskat vid vägplanering

Det finns en inbyggd säkerhetsmarginal när vägar byggs. Bland annat på grund av högre hastigheter och halka.Marginaler som faktiskt minskat de senaste åren.

ANNONS
|

När vägar och trafikplatser ska planeras utgår man från flera kriterier. Ett av dem är vilken hastighet som vägen ska vara dimensionerad till.

– Dimensioneringen av vägen brukar ha effekt när 85-90 procent av trafikanterna håller den tänkta hastigheten, säger Åke Löfqvist.

Men vid planeringen läggs en viss säkerhetsmarginal till.

– Det ska finnas en viss säkerhetsmarginal inbyggd som bygger på att man inte ska behöva panikbromsa vid exempelvis en korsning även om man har lite högre hastighet.

Detta visas just på bland annat siktsträckorna som också avgör hur långa bromssträckorna blir vid till exempel korsningar.

– Om du kör i 90-100 km/tim har du en reaktionstid på nästan två sekunder, under den tiden hinner du färdas drygt 55 meter innan du börjar bromsa. Tvärbromsar du sedan i den hastigheten tar det ytterligare 40 meter innan bilen stannar.

ANNONS

I det här exemplet blir den totala stoppsträckan drygt 100 meter.

– Men vi planerar för siktsträckor på bortemot 200 meter så det är en ganska stor säkerhetsmarginal.

Enligt Åke Löfqvist har de här marginalerna funnits länge vid vägplaneringen.

– Det har inte skett några större förändringar de senaste åren. Det som skett är snarare att man minskat marginalerna med ett fåtal meter på grund av bättre friktionsvärden mellan asfalt och däck.

Både bilar och vägmaterial har blivit bättre och mer effektivt.

– Moderna bilar har bättre bromsar jämfört med för 30 år sedan och även bättre belysning.

Ibland kan vägarna också vara för bra rent trafiksäkerhetsmässigt, till exempel gamla E 6.

– Vissa sträckor där man sänkt hastigheten från 90 till 80 är helt enkelt för breda vilket inbjuder till högre hastigheter. Gamla E 6 försöker vi smala av genom att lägga en gång- och cykelväg intill.

– Det finns plus och minus. Är vägen lite för bekväm går det lite fortare men är den mindre bra sänks hastigheterna.

ANNONS