Stig Olssons odlingar i Lane Ryr har varit utsatt för vädrets makter här. På bilden från 2012 for skörden illa av för mycket regn.
Stig Olssons odlingar i Lane Ryr har varit utsatt för vädrets makter här. På bilden från 2012 for skörden illa av för mycket regn. Bild: Per Landén

Sämsta potatisåret gav Laneodlaren halverad skörd

Sommarens torka innebär att den svenska skörden av matpotatis bedöms vara den sämsta i modern tid. Det blir också lite av ett nödår för företaget Lane Ryrs potatis.

ANNONS
|

– En halv årsinkomst försvinner för oss. Ett nödår om man så vill. Ett normalår skördar vi 30-35 ton potatis per hektar. Vi odlar potatis på 7-8 hektar mark. I år talar vi om en skörd på 15 ton eller knappt det, konstatar Stig Olsson som, förutom att driva företaget Lane Ryrs potatis, också är lokal ordförande för LRF och centerpartistisk fullmäktigeledamot.

Han förklarar att man inte kunna vattna odlingen i Lane Ryr.

– För odlingar som ligger nära Vänern eller Göta älv är det en annan sak. De som har haft tillgång till vatten har kunnat få en bra skörd eftersom sommaren var varm och fin.

ANNONS

Lane Ryrs potatis levererar till flera stora livsmedelsbutiker i Uddevallatrakten.

 Måns Ingemarsson odlar mest tidiga potatis, men har trots egen bevattning gått miste om en del av skörden i år.´här på Stensjö Gård
Måns Ingemarsson odlar mest tidiga potatis, men har trots egen bevattning gått miste om en del av skörden i år.´här på Stensjö Gård Bild: Lasse Edwartz

En som vattnat en del av växtsäsongen är Måns Ingemansson vid Stensjö gård vid Hunnebostrand.

– Vi har kunna vattna under en del av växtsäsongen, ur en egen vattenuppsamling, säger Måns Ingemarsson.

Han odlar i huvudsak färskpotatis och bedömer att årets skörd är ungefär 75 procent av ett normalår. När det gäller vinterpotatisen ser det ännu värre ut, bara 60 procent av normalskörden. Men vädrets makter är något han är van vid, både sommarens torka och fjolårets nederbörd.

– Det slår olika det här. Ifjol fick vi för mycket vatten vilket skadade skörden.

Stensjö Gård jämnar ut årets intäkter med en klädbutik och julgransförsäljning.

Påverkar priset i butik

Enligt SCB går 2018 till historien som året med den sämsta potatisskörden i modern tid, sämre än missväxtåren 1867 och 1899. Så hur ska det gå med matpotatispriset?

– Det har redan gått upp med några kronor per kilo i butiksledet. Odlarna har fått en krona mer per kilo som effekt av torkan, men vi ska nog klara att försörja landet med potatis, bedömer Anders Andersson, ordförande för intresseorganisationen Potatisodlarna.

Han befarar att torkan i år slagit ut en och annan odlare, men också att det lynniga vädret gjort att många ungdomar inte tar risken att investera i branschen.

ANNONS

– Vädret har slagit olika i landet och de som inte kunna vattna har drabbats hårdast. Vi bedömer skörden 2018 krympt med 20 procent av skörden ett normalår. De handlar om 100 000 ton, så visst är detta ett av de sämsta åren någonsin, säger Anders Andersson.

ANNONS