Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Sänkta krav på hyresgästen - het fråga

Med start i höst sänker Göteborg kraven på sina hyresgäster i de allmännyttiga bostadsföretagen. Frågan är het även i norra Bohuslän men än inte några beslut tagna.

– Det här har rullat i branschen sedan förra hösten och vi har örat mot rälsen. Det ska bli spännande att se när Göteborg utvärderar det, säger Thomas Aebeloe, VD, Uddevallahem.

Göteborgs beslut innebär att kravet på en månadsinkomst som är tre gånger hyran, tas bort. Man får ha vissa skulder och betalningsanmärkningar, om ekonomin är ordnad. Malmö och Stockholm har också mildrat sina krav.

– Jag vet faktiskt inte vad jag tycker, säger Thomas Aebeloe om Göteborgs beslut. Men de flesta vill ju göra sina egna prioriteringar och om det innebär att de får dra ner på annat för att ha råd med bostaden, är det ett fritt val.

Läs också: Det är rätt att luckra upp inkomstkraven

Han räknar med att frågan kommer upp på nästa styrelsemöte.

Göran Wallo är VD på Strömstadsbyggen. En aktuell och komplex fråga som troligen tas upp på både styrelse- och fullmäktigemöte i höst, säger han.

– Det är i första hand en integrationsfråga. Hur ska vi kunna ge bostäder till nyanlända? Men då måste vi också ändra kösystemet för de har ingen kötid.

På Tanumsbostäder säger VD:n Björn Berntsson att diskussionen pågår och man ser över sin policy. I stort tycker han att Göteborgs beslut är vettigt.

Lysekilsbostäders VD, Göran Engqvist, säger att man följer debatten medan VD:n för Valbohem i Färgelanda, Leif Eriksson, menar att här är man redan mycket snällare än storstäderna.

– Vi tar vårt sociala ansvar. Hyresgästen måste ha någon form av inkomst men vi godkänner till exempel A-kassa, försörjningsstöd och etableringstöd. Människor måste få en chans, säger han.

I Munkedal är Mats Tillander tillförordnad VD för Munkbo sedan i maj.

– Om det är en trend, att de stora bolagen gör så, följer ofta de mindre efter, säger han.

Sotenäsbostäder planerar inte att ändra sina krav. De är redan låga, enligt VD:n Mattias Jakobsson.