Så blir ombyggda Göteborgsvägen

Mer grönt och nya träd, flera rondeller och säkrare för fotgängare och cyklister. Nu kan Bohusläningen visa kommunens nya skisser över hur Göteborgsvägen ska bli.

ANNONS
|

– Vi har tittat på vad vi kan göra för att förbättra trafikmiljön och förbättra trafiksäkerheten för oskyddade trafikanter. Vi vill också skapa en attraktiv ingång till centrum, säger gatu- och parkchef Martin Hollertz.

En stor del i förnyelsen ligger i nya träd. Björkar har en beräknad livslängd på 80 år och de nuvarande träden planterades på 1940-talet, konstaterar han vidare.

Det är inte bestämt ännu vilken sorts träd som ska planteras.

– Det kan bli olika sorters träd. Träd kan drabbas av olika sjukdomar och då är det bra att ha lite variation i trädslagen.

Man har också diskuterat på vilken sida av vägen som allén ska stå. Eftersom vägen är såpass lång och har olika karaktär har man till slut valt att variera placeringen av träden.

ANNONS

Till exempel kommer det att vara alléer på båda sidor av den del av vägen som domineras av privatbostäder. Det ska möjliggöra för fastighetsägarna att på ett säkert sätt köra in och ut till sina tomter, då de kan stanna till på en fyra meter bred grön remsa och få bra uppsikt innan de kör ut, beskriver projektledare Salwan Zaynal.

På denna etapp, mellan Hästepallarna och Nordens väg, tänker man sig också ställa ut soffor på lämpliga platser där man kan sätta sig och titta ut mot havet.

Maxfart på Göteborgsvägen i dag är 50 kilometer i timmen, men det går ofta betydligt fortare än så.

Det kommer inte att bli sänkt fart, men vägen ska designas så att den inbjuder till lägre hastigheter, framhåller Martin Hollertz.

Kommunen ska också anlägga flera nya rondeller längs vägen än i dag, bland annat vid Asplundsgatan. Målet är att slippa trafikljus och få en bättre hastighet längs vägen.

Man kommer också att bygga om rondellen vid Parkgatan, som är olycksdrabbad i dag. Exakt vilken form av rondell som väljs är inte klart, det bestäms under projekteringen.

I går, torsdag, informerades samhällsbyggnadsnämnden om planerna.

Nu ska ett mer ingående förslag tas fram och kostnadsberäknas för beslut i nämnden i maj.

ANNONS

De 50 miljoner kronor som har avsatts i investeringsbudgeten är en översiktlig beräkning, framhåller Martin Hollertz.

– Om nämnden godkänner planerna i maj drar projekteringsarbetet igång direkt, säger Salwan Zaynal.

Det innebär byggstart någon gång under 2016. Salwan Zaynal säger att han inte kan precisera exakt tid än eftersom det kan dyka upp frågor under projekteringen som måste lösas.

Under planeringsarbetet har kommunen hållit tre informationsmöten och gjort en enkätundersökning.

I går, torsdag, informerades samhällsbyggnadsnämnden om förstudien.

På kvällen i går hölls också ett informationsmöte för allmänheten.

På nämndens möte i maj ska förvaltningen presentera ett detaljerat förslag på Göteborgsvägen. Då finns också ett kostnadsförslag.

Om nämnden godkänner planerna inleds projekteringsarbetet.

Byggstart kan i så fall ske under 2016.

ANNONS