Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/9

Så blir straffet efter mordet på Magnus Natschki

12 respektive 10 års fängelse för mord. Det blir straffet för de två män som tillsammans mördade Magnus Natschki i skogen utanför Uddevalla. Det är lägre än vad åklagaren hade velat se.

22-åringen var den som högg ihjäl sin vän och den man han bodde hos. Det var ett brutalt dåd, bestämt på förhand och oprovocerat. I skogen utanför Rotviksbro utdelade han slag efter slag med en yxa, ivrigt påhejad av en nu 20-årig man, som filmade alltihopa. 20-åringen skrattade medan han gav 22-åringen instruktioner.

Uddevalla tingsrätt dömer nu dem båda: 22-åringen till 10 års fängelse för mord, och 20-åringen till 12 års fängelse för mord, människorov och rån. Det är tingsrättens uppfattning att de båda männen har utfört mordet "tillsammans och i samförstånd".

Att 22-åringen är den som dödade göteborgaren har det inte varit någon tvekan om. Förutom att mordet filmades han har själv erkänt, och i detalj berättat hur det gick till och om vad som utspelade sig under dagen för mordet. Han har genomgått en stor sinnesundersökning, vilken har kommit fram till att han inte led av en psykisk störning vid tidpunkten för mordet, och han kan därför dömas till fängelse.

Vad gäller den 20-åringen så döms han mot sitt nekande. Tingsrätten kommit fram till att det finns omfattande teknisk bevisning mot honom, framförallt en röstanalys av ljudet på mordfilmen, som tillsammans med 22-åringens berättelse styrker att han var med och mördade Magnus Natschki.

Åklagaren förvånad

En 34-åring som enligt tingsrätten har varit drivande i kidnappningen av Magnus Natschki döms till sex års fängelse för människorov, rån och grov misshandel. Ytterligare två män hade åtalats för att på olika sätt varit delaktiga i brotten mot Magnus Natschki, och en av dem fälls för vissa delar av det åklagaren framfört medan den andre frias helt, även om han döms för annan brottslighet.

Tingsrättens beslut förvånar åklagare Mats Sällström. När Bohusläningen når honom har han ännu inte hunnit ta del av hela domen men säger att det finns en hel del att titta närmare på:

– Det finns en del friande domar som fick mig att höja på ögonbrynen. Bland annat att två av personerna frias från grov misshandel. Även att en annan frias från medhjälp till skyddande av brottsling och frihetsberövande trots att han lät dem vara i sin sommarstuga.

Åklagare Mats Sällström hade yrkat på längre straff för Magnus Natschkis banemän än vad Uddevalla tingsrätt dömde ut.. Bild: Lasse Edwartz

Han reagerar också på fängelsestraffens längd, som inte blev så höga som han tänkt sig.

– Totalt sett så ansåg vi att [22-åringen] skulle få ett mildare straff i och med att han anmält sig själv. Men min spontana första tanke kring domen var att straffen ligger lägre än vad jag yrkade på, säger Mats Sällström.

"Ren avrättning"

Uddevalla tingsrätt har inledningsvis konstaterat att mordet på Magnus Natschki varit mycket hänsynslöst, och "kan jämställas med med en ren avrättning", och att det måste ha varit mycket smärtsamt och skrämmande för offret. Det samlade straffvärdet för den brottslighet 20-åringen gjort sig skyldig till motsvarar livstids fängelse, respektive 18 års fängelse för 22-åringen.

Men tingsrätten tar sedan hänsyn till att 22-åringen befunnit sig i ett nödliknande tillstånd, att han frivilligt angett sig själv och medverkat i utredningen samt att han varit häktad med restriktioner under lång tid och beslutar därför om ett mildare straff. 20-åringen får också ett lägre straff eftersom han bara var drygt 19 år vid tidpunkten för mordet och eftersom han varit häktad under lång tid.

Det är 22-åringens berättelse som till stor del ligger till grund för domen mot de övriga. Under rättegången blev hans trovärdighet starkt ifrågasatt av de andras advokater, och även tingsrätten konstaterar att uppgifter från en tilltalad som pekar ut andra bedömas med stor försiktighet.

Berättelsen har högt bevisvärde

Men domstolen kommer fram till att han lämnat en lång och detaljrik berättelse som stöds av omfattande teknisk bevisning. Och till skillnad från de övriga misstänkta, som har lämnat berättelser som är vaga och fulla av motsägelser och dåligt sammanhang, bedöms 22-åringens berättelse ha ett "mycket högt bevisvärde".

Magnus Natschki försvann från sitt hem den 6 december, och mördades i ett skogsområde i Uddevalla sent på kvällen samma dag. Exakt var han mördats var länge okänt och det tog 52 dagar innan kroppen hittades i trakten kring Rotviksbro.

Samtliga fem misstänkta häktades under december förra året, men en 42-årig man som enligt åklagaren ska ha haft en mindre roll sattes på fri fot i våras. De övriga fyra har nu suttit häktade i ett års tid.

De inblandade har nu tre veckor på sig att fatta beslut huruvida domen ska överklagas eller inte.

Fakta: Det här döms männen för

Fem men har åtalats för inblandning i mordet på Magnus Natschki, och vissa även för andra brott som inte har med mordet att göra:

22-åringen, den som dödade Magnus Natschki. Döms till 10 års fängelse för mord.

20-åringen, som enligt domen filmade mordet. Döms till 12 års fängelse för mord, människorov och rån. Frias från grov misshandel.

34-åringen, som av 22-åringen pekats ut som den drivande. Döms till 6 års fängelse för rån, grov misshandel och människorov, samt för bedrägeri, bidragsbrott och ringa narkotikabrott som inte har med mordfallet att göra. Frias från skyddande av brottsling.

19-åringen, som enligt åtalet skulle ha varit med och rånat, misshandlat och kidnappat Natschki. Döms till 2 år och 10 månades fängelse fängelse för rån och människorov, samt rattfylleri och ringa narkotikabrott som skett vis annan tidpunkt. Frias från grov misshandel.

42-åringen, upplät enligt åklagaren sin stuga för att hålla Natschki fången. Döms till 6 månaders fängelse för grov smuggling av alkohol, ett brott som skedde under hösten och vintern 2016–2017 och ringa narkotikabrott. Frias helt från de delar som berör kidnappningen och mordet på Magnus Natschki: medhjälp till olaga frihetsberövande och grovt skyddande av brottsling.