Så når du framgång med Niklas recept

Massor av recept på hur du når framgång mellan två hårda pärmar. Det är Niklas Alms senaste projekt.

ANNONS
|

Nja, inte riktigt det senaste. Uddevallakillen är precis i färd med att starta ett nytt företag i Stockholm. Han beskriver sig själv som en person som gillar förbättringar, en person som ständigt är i rörelse. För er som inte känner till honom får han beskriva sig själv.

– Jag har flera olika företag som jag håller på med, bland annat e-handel, men är snickare i grunden. Nu för tiden arbetar jag mer och mer som framgångsrådgivare åt olika företag och företagare. Jag hjälper dessa att se var de är, vart de vill komma och hur de ska ta sig dit. Detta är en helt otroligt spännande roll som jag med glädje tar mig an. Efterfrågan är verkligen helt överväldigande så det är roligt.

ANNONS

"Att vara framgångsrik handlar inte om prylar"

Men vi återvänder till boken, Den stora teorin. Efter att ha läst över 200 hundra böcker i ämnet, varit mer än lovligt vetgirig och tagit tillvara på sina egna erfarenheter, har nya tankesätt smugit sig på och nu har han satt sina tankar på pränt. Varje kapitel innehåller handfasta råd, pedagogiska exempel som är lätta att förstå och tankeställare. Och det är en bok som vem som helst kan ha användning av.

– Ja, de flesta kan ta till sig den, oavsett orsak. Om det så handlar om att du vill bli rikare, gå ner i vikt, ska flytta, eller står inför något annat beslut. Att vara framgångsrik handlar inte om prylar. Det handlar om att nå sina mål. Det finns mycket kraft i gamla pionjärer som Sokrates, Darwin och Maslow. Det är alldeles för få som använder sig av de fynd de stora tänkarna skrev ner en gång i tiden. Detta gäller givetvis också nutida tänkare, författare och andra. Kunskap har aldrig varit närmare än nu men ändå så drunknar de riktigt stora fynden i bruset från sociala media och andra delar av våra hektiska liv.

Ta som ett exempel det här med e-handel. Om tio år kanske alla beställer mat på nätet, vad händer då med Coop och Ica Maxi? Får de lägga ner eller gör de kanske som Darwin förespråkar? Anpassar sig. Darwin påvisade att anpassning är grunden till överlevnad vilket absolut är något att ta fasta på om man driver företag i dag. Allt går i cykler, och det gäller att navigera rätt. Den som analyserar rätt slipper en hel del överraskningar och kan istället ägna sig åt än mer långsiktigt planerande och större grad av överlevnad.

ANNONS

Världen är föränderlig

Ett annat exempel på när det gäller att anpassa sig till det nya var köpcentrens intåg som många gånger innebar att stadskärnorna tog stryk, rejält med stryk. Niklas Alm menar att utvecklingen med köpcentra utanför städerna varit naturlig och stadskärnorna har haft svårighet att anpassa sig efter verkligheten då de varit ovilliga till att se vilka behov som uppstått och ändrats. I boken skriver han att världen är föränderlig, och det viktiga är att försöka se vad vi kan och vad vi vill erbjuda och som det finns ett behov av. Och då syftar han inte bara på ett Mediamarkt som kräver stora parkeringsytor utanför dörren. Han menar att stadskärnans tid kommer om viljan och kunskapen finns.

Han skriver redan på nästa bok. Då handlar det om en praktisk bok om att starta eget.

Niklas fyra bästa råd

1: Vår hjärna är otroligt bra på att lära sig saker och sedan göra olika slutsatser baserat på det den lärt sig. Ju mer kunskap desto större underlag för bättre slutsatser. Fortsätt utbilda dig.

2: Framgång är ingen slump. Framgång kan skapas genom medvetna handlingar.

3: För att lyckas ta större kliv mot framgång så borde människor be om hjälp oftare.

4: Det finns en enorm skatt av upptäckter som tidigare generationer gjort. Använd dessa.

ANNONS