Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Hedekasbor. Några av invånarna som går till storms mot planer på nedläggning. Krister Johansson, Susanne Sjögren, Charlotte Trogen, Katarina Wackfelt, Kent Johansson, Karolina Brorsson, Tobias Nilsson.

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Så reagerar Hedekasborna på förslaget om skolstängning

– Inte nu igen. Föräldrar och allmänhet i lilla Hedekas suckade högt när planerna på ännu en skolnedläggning i Hedekas hade läckt ut på torsdagen. Blir det så här flyttar vi direkt från kommunen, säger fyrabarnsmamman Natalie Johansson.

Det har gått fyra år sedan politikerna bestämde sig för att lägga ner högstadieklasserna i Hedekas. Beslutet kom efter lång tids debatt och en föräldraförening som tagit en flerårig strid för vad man ansåg var och är sina kommunala rättigheter.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

– Politikerna lovade hit och dit men gjorde sedan som tänkt från början. Men vi fick åtminstone behålla låg- och mellanstadiet, säger Christer Johansson som var en av de drivande i föräldraföreningen förra gången det blåste upp till storm i Hedekas.

Många rasar nu mot det som verkar kunna hända en gång till - att flera barn och unga tvingas bort på dagarna från hemorten.

– Jag gick ju en del av högstadiet i Munkedal när stängde här. Visst fick det fungera när alternativen saknades. Men jag erkänner lätt att det var jobbigt med så mycket bussåkande som gav långa skoldagar, minns Tobias Nilsson.

Kent Johansson som inte utan framgång driver ortens livsmedelsvaruhus, Handlar´n, beklagar det uppkomna läget.

– Vi gör skapliga affärer sedan många barnfamiljer flyttat hit och alla vi talar med vill ju ha service. Men tar den skolan nu blir det problem för Hedekas. Då räcker det inte med billiga villor, säger Kent Johansson.

Krister Johansson konstaterar att folket i bygden redan nu samlar sig för den sista striden om skolutbildningen.

– Det har gått tio år sedan vi hörde talas om att man skulle ta skolan första gången. Vi organiserade oss omgående. Nu är en katastrof på väg igen och man kan hoppas att nya krafter gör samma sak för att ta debatten med politiken i Munkedals kommun. Vi vill undvika en katastrof. Man blir både trött och förbannad på att skolfrågan kommer upp igen på det här viset, när de ska spara i centralorten, säger Krister Johansson.

Natalie Johansson som själv har fyra barn tar det nya hotet mot skolan som ett slag i magen.

– Lägger de ner vår skola så flytta jag och min familj till en annan kommun och jag menar omgående, säger hon och visar sin ilska tydligt. Varför ska vi betala hög skatt om vi inte får något för den?

Enligt kommunens tjänstemän har det varit svårt att tillsätta ordinarie personal som vill jobba på skolan.

– Men det tror vi inte på. Det handlar mer om att ge dem som vill jobba här rätt förutsättningar, Karolina Brorsson, som själv bor här med sin familj som bland annat rymmer två barn i skolålder.

– Att lägga ner skolan gynnar varken våra barn eller skolan totalt sett, menar jag.

För Krister Johansson är det självklart att skolan i Hedekas nu blir en valfråga - precis som den varit flera gånger förut.

– Vill de ödelägga bygden? Vi hoppas att något parti uppfattar vad som kan hända här och driver frågan i mål till valet nästa år.

Invånarna i Hedekas blåser till krig.