Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Hasselbackstrappan. Bild: Wiveca Ström

Så ska Hasselbackstrappan heta

Ja till Maria Lundbäcks plats, men nej till Veras trappa. Den ska i stället fortsätta heta Hasselbackstrappan, eftersom namnet är så invant hos folk. Det beslutade samhällsbyggnadsnämnden på tisdagen.

Två nya platser i Uddevalla är nu på väg att få sina officiella namn.

Det gäller till att börja med den öppna platsen mellan Hasselbacken och Kungstorget. Här har kommunen anlagt en liten park med planteringar.

Förslaget var att kalla den Maria Lundbäcks plats efter en av Sveriges första kvinnliga fotografer, verksam i Uddevalla.

– Maria Lundbäcks plats är ett utmärkt namn för den här fina platsen. Nämnden antog det i total enighet och med stor förtjusning, säger nämndens förste vice ordförande Roger Johansson (L).

Maria Lundbäcks plats. Bild: Wiveca Ström

Tidigare i somras föreslogs att parkytan i kvarteret Sundberg skulle uppkallas efter Maria Lundbäck men där valde nämnden i stället att namnge platsen efter ärkebiskop Anton Niklas Sundberg.

– Det var lite diskussion om Sundberg och vi fick kritik ur genusperspektiv. Vår argumentation byggde på att huset heter Sundberg och att man då inte ska kalla det för något annat än vad det redan heter, säger Roger Johansson.

Saker ska heta det de heter

Samma resonemang ligger bakom beslutet att inte kalla den nya trappan vid Hasselbacken för Veras trappa. Namnberedningen föreslog Veras trappa efter statyn Vera som står bredvid trappan.

– Vi ska inte kalla saker för annat än de heter. Därför ska det heta Hasselbackstrappan. Det kommer ändå att ta år innan folk skulle ta till sig ett annat namn, det skulle ändå kallas Hasselbackstrappan.

Även det beslutet togs i enighet, enligt Roger Johansson.

Namnen ska också godkännas av kommunfullmäktige.