Barnvänligt. Den blå mattan som omgärdar biblioteksön är tänkt att symbolisera havet. I den här delen, liksom i själva skolan, går barnen utan skor.
Barnvänligt. Den blå mattan som omgärdar biblioteksön är tänkt att symbolisera havet. I den här delen, liksom i själva skolan, går barnen utan skor.

Så ska Källdalsskolan prydas

Nu är det klart vilka som ska utsmycka den nya Källdalsskolan. Ett av de vinnande förslagen har hämtat inspiration från en brittisk 1700-talsfilosof – med kopplingar till Bohuslän.

ANNONS
|

I år påbörjas bygget av den nya Källdalsskolan, tänkt att ersätta Herrestadsskolan och särskolan Stråket på Dalaberg. Eleverna från särskolan kommer få en särskild träningsskola, med plats för cirka 45 elever, medan övriga delen av skolan ska rymma cirka 545 elever till och med sjätte klass.

Av den totala budgeten på 300 miljoner kronor är drygt 1,4 miljoner avsatta åt den konstnärliga utsmyckningen av skolan. Och intresset för den konstnärliga gestaltningen har varit stort.

I det första skedet fick kommunen in hela 94 intresseanmälningar. Av de här fick tio i uppdrag att lämna in skisser, och nu är det helt klart vilka som får uppdragen stå för den konstnärliga gestaltningen på skolområdet.

ANNONS

Och konstens funktion i skolan är mer än att bara vara en fröjd för ögat, den ska också bidra med intryck som väcker tankar hos betraktaren, förklarar kommunantikvarie Carl Casimir.

– Ett estetiskt värde kan vara jätteviktigt, men det kan vara precis tvärtom också, att något inte alls är estetiskt tilltalande. Konsten ska ge olika former av intryck. Och framförallt ska den fungera för dem som mest använder huset, och det är barnen.

Som exempel kan nämnas de konstverk som ska pryda de två huvudentréerna till själva skolan respektive till idrottshallen, där fritidsgården och biblioteket ska ligga.

Här, där takhöjden är sex meter, kommer det hänga ett stim av fiskar i den ena entrén och en flock fåglar i den andra. Verken, som görs av konstnärerna Jan Stenberg och Guangjuan Zhang, handlar om individualism kontra gemenskap. Ibland hänger fiskarna och fåglarna enskilt, och pekar då åt olika håll. Men när de rör på sig riktar de sig alla åt samma håll, och uppträder då som ett stim eller en flock.

Även det vinnande förslaget för den del av skolbygget som kallas "Infoteket", ett sorts bibliotek, är tänkt att stimulera barnens fantasi.

– Det är väldigt mycket inredningsdesign i deras förslag, men de gör det konstfullt. De möblerar och använder sig av olika material, de gör till exempel en skog med trästammar i ena rummet, och de gör om hyllorna till något annat. Mattan är blå i ett annat rum där man inte har skor, för där ska man associera till havet, säger Carl Casimir.

ANNONS

I havsmattan syns också bubblor komma upp från ett sjunket skepp, vilket är en av kopplingarna till 1700-talsfilosofen och kvinnorättspionjären Mary Wollstonecraft. År 1795 reste hon genom Skandinavien på jakt efter ett försvunnet skepp med en dyrbar last, och under den här resan, som skildras i boken "Brev skrivna under en kort vistelse i Sverige, Norge och Danmark" ska hon ha passerat Uddevalla och sannolikt även Herrestad, enligt Carl Casimir.

– Det finns mycket utrymme för fantasi invävt i gestaltningen, fantasier om hav, vatten och sjunkna skepp, säger han.

ANNONS