Så ska Ljungskileföretaget utveckla bilindustrin

En portabel laddare för batterier i elmotorer, som inte måste sitta fast i fordonet, kan revolutionera bil- och motorcykeltillverkning i världen. Uppfinningen kan också leda till monteringsfabrik och arbetstillfällen i Ljungskile. Innovatum har tagit uppfinningen under sina vingars beskydd.

ANNONS
|

Det är flera år sedan Björn Isaksson, Avishek Mohanthy, Akhil Gupta och Konstatinos Effraimidis började diskutera hur man skulle kunna förenkla laddning av batterier för eldrivna fordon och därmed göra till exempel bilar lättare. I våras bildade de konstruktionsbolaget Faabcharge AB.

Björn som bor i Ljungskile har en bakgrund inom kraftelektronik och är den som först spånade fram idén. Han berättar att han tänkte på hur en mobiltelefon eller laptop ser ut med en lös laddare på en sladd.

– Principen för vår uppfinning, som vi döpt till Pump 99, är ungefär samma sak. Vi har tagit fram en så kallas DC-laddare, stor som ett mjölkpaket, och som kan ersätta den mycket tyngre laddaren som är inbyggd i dagens elbilar. Vår väger bara några kilo och kopplas till fordonet bara när den behövs, förklarar Björn Isaksson.

ANNONS

Kollegor i Madrid

Han berättar att ett rent DC-uttag, ungefär likströmsomvandlare, underlättar laddningen.

Hans utvecklingskollegor kommer från fordonsindustri och annan högteknologisk industri. De finns i Madrid och i Göteborg.

– Vi har träffats via andra jobb som vi varit inkopplade på inom industrin och telekommunikation ute i Europa, blivit vänner och funderat i många år på hur man kan förenkla laddningen av batterier till elmotorer. När vi så får stöd från Innovatum Start up, det så kallade inkubatorprogrammet, som tror på vår idé, sporrar det så klart för en fortsättning, säger Björn Isaksson.

Han berättar om förhoppningen att kunna fortsätta att utveckla Pump 99 tillsammans med någon elfordonstillverkare och att detta i slutändan kanske också leder till en tillverkning i Ljungskile.

– Vi samarbetar med ett företag i Ljungskile med många års erfarenhet av att utveckla elektronik. Vår önskan är att vara lokala om vi växer. Då behövs fler samarbetspartners i närheten med målet att hålla oss på västkusten i underleverantörsledet.

Det måste finnas bilindustri ute i Europa som kan vara intresserad av den här uppfinningen, så varför Ljungskile?

– Så är det. Men varför inte? Vi validerar just nu konstruktionen. Hur stora kunder det finns och var kan så klart påverka tillverkningsorten.

ANNONS

Innovatum Science Park i Trollhättan är en organisation som arbetar med att utveckla näringsliv och företagande. Bakom den står stiftelsen Innovatum som bildades 1997 av Trollhättans Stad, Västra Götalandsregionen, Saab Automobile AB, Volvo Aero Corporation, Vattenfall AB, Skanska AB och industrifacket Metall i Norra Älvsborg.

Möjlighet att söka 150 000 i bidrag

Innovatum Startup är organisationens så kallade företagsinkubator, dit personer eller team med innovativa affärsidéer kan vända sig och få stöd i uppstarten av ett nytt företag, eller hjälp med att hantera en ny affärsidé.

Faller idéerna i god jord hos Innovatums expertis antas man till Startup och får möjlighet att söka 150 000 kronor i bidrag till utvecklingen av sin affärsidé.

– I inkubatorn har vi just nu drygt 20 startups. Av dem är fem företag från Uddevalla, ett från Strömstad och ett från Tanum, berättar Janni Umeland som är kommunikatör vid Innovatum Startup.

Bland Innovatum Startups affärscoacher finns flera företagare från Uddevalla som till exempel Thomas Lööw, vd på LifeClean, Frida Jägerbrand, grundare av Sunkini och Andreas Molander, delägare till Anacka.

I Sverige finns ett 40-tal offentligt finansierade inkubatorer som stöttar personer med goda affärsidéer.

ANNONS