<strong id="strong-cf36df30fd97ebb03513bfbe4e53e144">Erfaren.</strong> Annette Nyman, har arbetat många år med integration i kommunen.
Erfaren. Annette Nyman, har arbetat många år med integration i kommunen. Bild: Andreas Carlsson

Så ska segregationen brytas

Hålla i och hålla ut. Det är lite av andemeningen i det projekt som kommunen fått 27 miljoner för att driva.

ANNONS
LocationTureborg, Hovhult, Dalaberg||

Det är ingen dagslända att arbeta med att bryta segregation. Efter att ha ansökt och presenterat det tänkta arbetet hos Tillväxtverket beviljades Uddevalla 27 miljoner kronor under tre år.

– Det här är en långvarig satsning och det är tänkt att stödet ska betalas ut under tio år. Vi ska fokusera på Tureborg, Dalaberg och Hovhult och har satt upp fyra fokusområden, boende och trygghet, arbete och studier, hälsa och socialt stöd samt demokrati och civilsamhälle. Boende styr allt, om du ska kunna arbeta eller plugga eller stötta dina barn. Ett sätt att öka tryggheten är bovärdar, en lite förstärkt fastighetsskötare som till exempel kan informera och ha koll på tvättstugan, städa upp och sätta upp extra belysning. En person som de boende lär känna, säger Annette Nyman, projektledare.

ANNONS

Jobbkafé

Jobbkafé är ett annat sätt att arbeta på som man redan har dragit igång, men då för unga. Nu ska alla åldrar vara välkomna. Här har man testat uppsökande verksamhet och bjudit in olika aktörer för att få kunskap om vilka jobb som efterfrågas. I förskolan ska man satsa på en resursförstärkning och på yrkesvux erbjuda språkstöd när det gäller facktermer exempelvis.

– Det vet vi är gångbart och det går snabbt. När det gäller hälsa kan det handla om föräldrastöd till barn med tidig brottslig debut.

Arkitekttävling

Stödet finns från högsta politiker till tjänstemän. Förvaltningscheferna är också involverade. Totalt är det 21 aktiviteter på listan. Ett mål inom demokrati är att få upp valdeltagandet till riksdagsvalet, här kommer man även att samarbeta med studieförbund och föreningar.

– En annan aktivitet är en arkitekttävling där man ska föreslå hur man kan utveckla ett befintligt område. Vi vet att Dalaberg är ett attraktivt område för invandrare. Ofta känner man folk som bor där och där finns samhällsservicen. Vårt mål är att göra alla stadsdelar attraktiva, men det är en stor utmaning, säger Annette Nyman.

Av de 32 kommuner som får stöd finns Uddevalla, Trollhättan, Borås och Göteborg stad.

Områden med störst utmaningar har valts ut utifrån fyra kriterier som kännetecknar socioekonomisk status. Man har tagit med faktorerna: arbetslöshet, sysselsättningsgrad, utbildningsnivå och valdeltagande (till riksdagen).

Uddevalla kommun har tre sådana områden/stadsdelar. Uddevalla kommun har följt utanförskapet som ett mått på integration sedan år 2007. Dels genom måttet Utanförskapsindex (mäter hos befolkningen 20–64 år faktorerna andel förvärvsarbetande, andel utbildningsbakgrund minst gymnasieutbildning och andel valdeltagande till kommunvalet), dels genom att följa Boendesegregationsindex som mäter skillnaden i bosättningsmönster hos utrikes födda).

Källa: Uddevalla kommun

ANNONS