Besvärlig. Men inte farlig. Stäng och täta fönstren, är expertens råd för att undkomma flygmyrorna.
Besvärlig. Men inte farlig. Stäng och täta fönstren, är expertens råd för att undkomma flygmyrorna.

Så undkommer du flygmyrorna

De är inte farliga. Men de är många – och de flyger. Nu har myrorna fått vingar, och de kan förvandla grillkvällen till en mardröm.

ANNONS
|

Efter en kall och blöt sommar har vädret äntligen blivit gynnsamt för myrorna, och nu svärmar de i tusental och åter tusental. Från Skåne rapporteras om en "invasion" av flygmyror, och i Göteborg hade en golfbana blivit rejält utsatt, berättar Peter Nielsen, entomolog vid Naturhistoriska museet i Göteborg.

– Och i går när jag kom till Orust så var bilen helt täckt av myror. Men bara den ena bilen, den andra hade de inte rört, säger han.

För myrorna dras gärna till samma plats, förklarar han. När arter som rödmyra och trädgårdsmyra nu ska fortplanta sig så får de parningsdugliga individerna vingar, för att de ska kunna ta sig till någon av samlingsplatserna där de kan träffa en partner.

ANNONS

På ett och samma ställe kan det alltså finnas tiotusentals myror. Och med lite otur är platsen din trädgård.

– Vissa myror kan bilda som en rökpelare, som man kan se från flera hundra meters håll, säger Peter Nielsen.

En sådan rökpelare betyder dåliga nyheter för din grillkväll. För har trädgården blivit invaderad av flygmyror så är det inte mycket du kan göra för att bli av med dem, säger Peter Nielsen.

– Jag undrar om det går, för även om du kan ha ihjäl hur många som helst så kommer det nya.

Beroende på väderförhållandena kan en svärmning pågå allt från en halvtimme till några dagar, säger Peter Nielsen.

Myrorna vill nämligen ha varma, kvava, och stilla kvällar för att ge sig ut och flyga. Ungefär så som prognosen ser ut just nu, med andra ord.

– Det är bara att stänga och täta till fönster och dörrar, så du inte får in dem. Det är en besvärlig faktor, men det enda du kan göra är att vänta ut dem, säger Peter Nielsen.

Det finns alltså ingen anledning till oro. Myrorna kan bitas, men den art som kan äta upp husgrunder – hästmyran – har redan svärmat, avslöjar Peter Nielsen. Och de andra försvinner snart på naturligt sätt.

ANNONS

– Inte ens en på hundra överlever för att bilda ett nytt samhälle. Fåglarna äter dem något enormt, säger entemologen Peter Nielsen.

ANNONS