Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Alicia Wingård har varit med och sökt efter Wilma Andersson flera gånger.  Bild: Hannah Palmhagen
Alicia Wingård har varit med och sökt efter Wilma Andersson flera gånger. Bild: Hannah Palmhagen

Söket efter Wilma fortsätter

Hoppet om fler fynd av 17-åriga Wilma Andersson är långt i från ute. Flickans mamma har vädjat om att så många som möjligt ska hjälpa till i sökandet efter hennes dotter. På lördagen samlades sökorganisationen Fikk återigen i Uddevalla för att leta efter Wilma.

Skogen var tät och mestadels tyst men ibland hördes hur en gren bröts av de frivilliga som ännu en gång letade spår efter försvunna Wilma Andersson.

Den 14 november misstänks hon ha mördats av sin pojkvän. Polisen har hittat en kroppsdel som tillhör flickan, hennes huvud, men resten av flickan är fortfarande förvunnen.

Mamman har vädjat

I veckan inleddes rättegången mot den 23-årige man som misstänks ha mördat Wilma. Förutom förhör med pojkvännen har även Wilmas familj hörts i rätten. Mamman underströk hur fruktansvärt och omänsklig situationen är.

– En urn-plats har plats för sju delar, vi vet inte hur många delar det är. Det är så omänskligt. Vi kan inte ens begrava hela vår dotter, sa hon under förhöret i rättssalen.

LÄS MER: Wilmas mamma vädjar om hjälp

Hon har även vädjat om att så många som kan ska hjälpa till att leta efter fler kvarlevor och spår efter dottern. På lördagen samlades frivilliga i Uddevalla när sökorganisationen Fikk ordnade ännu en sökinsats efter Wilma.

Verksamhetschefen Daniel Brodin tillsammans med hundföraren Monika Hirseland under lördagens sökinsats. Bild: Hannah Palmhagen
Verksamhetschefen Daniel Brodin tillsammans med hundföraren Monika Hirseland under lördagens sökinsats. Bild: Hannah Palmhagen

Det var en grusplan i närheten av Shellmacken vid Norrmanneröd, upp mot Blomsterlandet till, som var lördagens utgångspunkt för det fortsatta sökandet. Parkeringen fylldes stadigt på med föranmälda frivilliga inför söket som startade på förmiddagen.

LÄS MER: Wilmas mamma i förhör: "Vi kan inte begrava hela vår dotter"

Artonde sökinsatsen

Deltagarna delades in i mindre grupper om fem till sju personer med varsina patrulledare och hundförare medan en insatsledare i blå väst förklarade hur söken på de olika platserna skulle gå till.

– Det är viktigt att hunden alltid får gå först, ni andra går bakom i ett sidoled med sju meters avstånd till varandra. Hittar man något som verkar vara intressant så ropar man och då måste alla stanna, instruerade insatsledaren.

Det finns en del nya deltagare men många har varit med på tidigare sök som frivilligorganisationen Fikk genomfört.

LÄS MER: Rättegångsveckan som gått – detta har hänt

Conny Holmqvist var med som patrulledare under sökinsatsen. Bild: Hannah Palmhagen
Conny Holmqvist var med som patrulledare under sökinsatsen. Bild: Hannah Palmhagen

– Det här är den artonde sökningen vi gör efter just Wilma, säger verksamhetschefen Daniel Brodin.

En av grupperna fick till uppgift att söka av två områden mellan Fagerhult och Lane-Ryr utanför Uddevalla. Där har polisen mottagit flera tips från privatpersoner om misstänksam bilaktivitet i mitten på november förra året, då Wilma Andersson försvann.

Han jag såg stå utanför bilen hade mörka sportkläder på sig och var inte helt olik den som nu sitter häktad

När gruppen precis kommit fram till sökområdet och funderade på var de skulle ställa bilarna kom en personbil från en närliggande grusväg körande. Hundföraren stannade honom och det visade sig vara en av privatpersonerna som gav polisen tipset.

– I dessa skogar finns det mycket svamp, men man plockar väl inte svamp mitt i natten i november och det var det jag reagerade på, säger tipsaren och fortsätter:

– Han jag såg stå utanför bilen hade mörka sportkläder på sig och var inte helt olik den som nu sitter häktad, säger han.

LÄS MER: Försvaret: Därför kan 23-åringen inte dödat Wilma

Den femåriga sökhunden Lizbeth arbetade länge men utan att hitta något. Bild: Hannah Palmhagen
Den femåriga sökhunden Lizbeth arbetade länge men utan att hitta något. Bild: Hannah Palmhagen

Därefter släpptes sökhunden Lizbeth ut från den största bilens baklucka och söket i den första av flera mindre skogar var igång. De sökande ombads vara noggranna där de gick, att titta under rötter och mossa som ser suspekt ut. Terrängen var stundvis mycket tät och sökandet pågår i timmar. Man hittade saker bland grenarna, men ingenting som var av intresse.

– Allt som sticker ut det minsta behöver rapporteras. Man vet aldrig, säger hundföraren Monika Hirseland som kommit upp från Laholm för att delta i sökandet.

LÄS MER: Pojkvännen underkänner polisens utredning