Karin Engdahl (S) tar plats i riksdagen efter att partikamraten Jörgen Hellman avgick på onsdagen efter ett bostadsavslöjade av Uppdrag Granskning.
Karin Engdahl (S) tar plats i riksdagen efter att partikamraten Jörgen Hellman avgick på onsdagen efter ett bostadsavslöjade av Uppdrag Granskning. Bild: Lasse Edwartz

S-topp avgick efter bostadsavslöjande – Uddevallapolitiker får plats i riksdagen

På onsdagen avgick S-toppen Jörgen Hellman från sin riksdagsplats efter ett bostadsavslöjande av Uppdrag granskning. Ersättare blir Uddevallapolitikern Karin Engdahl.
– Jag har inte riktigt förstått det än, just nu är jag mest överrumplad, säger Karin Engdahl.

ANNONS
|

Riksdagsledamoten Jörgen Hellman (S) avgick under onsdagen från alla sina uppdrag med omedelbar verkan efter avslöjanden om hans bostadsersättningar. Nu står det klart att Karin Engdahl, ledamot i styrelsen och studieansvarig för Socialdemokraterna i Uddevalla kommun, ersätter honom i riksdagen.

– Det är en jättechans att få prova på det, säger Karin Engdahl till Bohusläningen.

Frågan från riksdagskansliet kom som en överraskning för Karin Engdahl som inte hunnit följa nyhetsläget under dagen.

– Just nu är jag mest överrumplad. Jag har varit lite förberedd på att det kan hända när som helst under perioden, men har samtidigt tänkt att det är väl ingen som kommer bli sjuk eller hoppa av, säger Karin Engdahl.

ANNONS

Avgick efter avslöjande av Uppdrag granskning

Under onsdagen kom SVT:s Uppdrag granskning med avslöjandet om att toppolitikern Jörgen Hellman fått 700 000 kronor i ersättning eftersom han uppgett att han bor mer är fem mil från riksdagen. Stugan han var folkbokförd i visade sig dock sakna avlopp, ha trasiga fönster och hål i väggen.

Kort efter meddelade Socialdemokraterna för TT att S-toppen avgår från alla sina uppdrag med omedelbar verkan.

”På onsdag ska jag vara i Stockholm”

Nu väntar det alltså istället snabba puckar för Uddevallapolitikern Karin Engdahl som till vardags arbetar som lärare.

– Det här innebär att jag kommer arbeta färdigt med min årskurs två i Färgelanda som har skolavslutning på tisdag. På onsdag ska jag vara i Stockholm.

Nu väntar en valrörelse som, i alla fall på vissa sätt, blir annorlunda.

– Väldigt många andra valrörelser har jag varit regionråd och jobbat häcken av mig. Det kommer jag göra nu med, mer än om jag vore lärare. Så det känns på ett sätt väldigt roligt att få ägna sig åt politik när politiken är som hetast och väljarkontakterna är som störst.

ANNONS