Så jobbar polisen i fallet med försvunna Wilma

Efter flera dagars stora sökinsatser i Uddevalla kommun ändrar nu polisen taktik i sökandet efter Wilma Andersson. Under en drygt vecka har polisen hållit närmare 500 förhör och samtidigt har extra många poliser varit ute på fält och letat efter den försvunna sjuttonåringen.

ANNONS
|

Nu har det snart gått två veckor sedan Wilma Andersson, 17, senast sågs i centrala Uddevalla. Polisen misstänker brott bakom hennes försvinnande och sedan tidigare sitter en person häktad misstänkt för mord.

LÄS MER: Andreas ”Kärna” Kärnfalk har letat efter Wilma Andersson varje dag

Sedan förra veckan har stora sökinsatser genomförts runtom i Uddevalla kommun med stor styrka både från polis och frivilligorganisationer för att leta efter den försvunna 17-åringen. Under onsdagen fortsätter sökinsatserna från polisen, men numera på mer utvalda platser än tidigare.

Sten-Rune Timmersjö är chef på grova brottsenheten i Fyrbodal och har hand om fallet Wilma.

ANNONS

– Med fallet Wilma så jobbar vi på två spår parallellt. Från grova brottsenheten så jobbar vi med förundersökningen gällande mord för själva brottet som leds härifrån. Utredningen innefattar tekniska undersökningar och förhör och liknande och det är ett arbete som vi leder från Trollhättan där vi sitter.

Sten-Rune Timmersjö, gruppchef för polisområdets avdelning för grova brott.
Sten-Rune Timmersjö, gruppchef för polisområdets avdelning för grova brott. Bild: Adam Ihse/TT

Det andra spåret bedrivs på plats i Uddevalla och det är fokuserat på själva sökandet efter Wilma Andersson.

– Då är det den regionala insatsledaren som leder själva arbetet där polisen är ute och söker. De är de som har polisbilar och hundförare till sitt förfogande som de använder. Själva sökinsatsen och det jobbet sköts av den regionala insatsledaren på plats i Uddevalla men självklart har vi kontakt med varandra flera gånger om dagen, säger Sten-Rune Timmersjö.

"Jättemånga är ute och letar"

Hur många poliser det är exakt som jobbar just nu med Wilma-fallet är svårt att säga. Men enligt Sten-Rune Timmersjö är det väldigt många inblandade poliser på både sökinsatsen och på grova brottsenheten.

– Det är jättemånga som är ute och letar och vi ska få förstärkning även här så att vi ska bli 15 personer som jobbar med förundersökningen, säger han.

Polisen bedriver utredningen utifrån deras särskilda metoder för grova brott där de systematiskt arbetar utifrån en modell de kallar PUG, polisutredning grova brott. Hur den specifikt ser ut vill inte Timmersjö gå in på men berättar att förhör har varit en stor del av arbetet den senaste tiden. Under lite drygt en vecka har polisen gjort mellan 450–500 förhör.

ANNONS

– Det är jätte-, jättemånga förhör. Men alla förhör är inte så omfattande, många av förhören är dörrknackningsförhör där det inte står så mycket. Det kan till exempel bara stå att personen inte har hört något eller inte varit hemma vid tillfället. Men så finns det ju också ett stort antal förhör som är långa säger han.

Vattensök av försvarsmakten efter Wilma Andersson
Vattensök av försvarsmakten efter Wilma Andersson Bild: Edvin Bergström

"Går väl snart en gräns"

Under onsdagen ändrade polisen taktik i sitt sökande på plats efter Wilma Andersson i Uddevalla.

– Det som är nytt är att vi lägger mer resurser på att bearbeta de inkommande tips vi har fått in under veckan. Det blir mer punktinsatser här och där med sökandet, och det kan ju i sin tur få ringar på vattnet. Men vi har inte slutat söka i samma områden som förut och militärposteringen fortsätter att söka i Bäveån, säger Thomas Fuxborg polisens presstalesperson.

Men polisen kan inte prioritera att lägga stora resurser på sökinsatserna hur länge som helst, och snart kan man börja närma sig en gräns.

– Vi kommer i alla fall att fortsätta söka med samlad styrka under dagen. Men det kan tas ett nytt beslut ikväll, säger Thomas Fuxborg.

Missing People söker efter försvunna Wilma Andersson i Uddevalla.
Missing People söker efter försvunna Wilma Andersson i Uddevalla. Bild: Henrik Lundbjörk

Sedan tidigare har polisen berättat att de framåt torsdagen kan behöva lägga om sina resurser och återgå till annat arbete.

ANNONS

LÄS MER: Försvaret söker efter Wilma med undervattensfarkost

– Det går väl snart en gräns på hur länge vi kan hålla på och söka. Jag skulle gissa att man söker hela denna vecka och kanske gör avslut på fredag om det inte har inkommit något nytt eller så fortsätter man söka över helgen också. Men jag har inte hört något om en deadline ännu, säger han.

Under onsdagen kallade polis och åklagare till pressträff för att ge en lägesbeskrivning om arbetet med försvunna Wilma Andersson. Bohusläningen kommer att direktsända pressträffen från polishuset i Uddevalla under torsdagsförmiddagen.

ANNONS