Uddevallahem yrkar på en hyreshöjning mellan en till tre procent, men möter motsånd från Hyresgästföreningen som uppmanar till "extrem återhållsamhet" på grund av pandemin.
Uddevallahem yrkar på en hyreshöjning mellan en till tre procent, men möter motsånd från Hyresgästföreningen som uppmanar till "extrem återhållsamhet" på grund av pandemin. Bild: Fredrik Sandberg / TT

Så mycket vill kommunala hyresvärdarna höja hyran

Kommunala Uddevallahem och Ljungskilehem vill höja hyrorna men möts av krav på ”extrem återhållsamhet” av förhandlingsmotparten Hyresgästföreningen.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

De allmännyttiga bostadsstiftelserna vill höja hyrorna med i genomsnitt 2,16 procent, men hos Uddevallahem varierar siffran mellan en och tre procent beroende på fastighet.

I ett pressmeddelande om de stundande förhandlingarna skriver Hyresgästföreningen att man ämnar mana till ”extrem återhållsamhet då många hyresgäster har det svårt i spåren av pandemin”.

”I år är det extra viktigt att hålla nere eventuella hyreshöjningar och vi granskar nu kravet för att hitta en bra uppgörelse för hyresgästerna”, säger Jakob Agirman, som leder Hyresgästföreningens förhandlingsdelegation, i pressmeddelandet.

Vd:n: ”Speciella tider”

När Bohusläningen når de båda bostadsstiftelsernas gemensamma vd Thomas Aebeloe säger han att han förstår det speciella läget.

ANNONS

– Jag delar deras uppfattning och det är därför vi yrkat på en så pass låg höjning. Vi brukar ju i alla fall yrka på en siffra så att man har kostnadstäckning på det vi håller på med, säger han.

Enligt Thomas Aebeloe kommer förhandlingarna inledas i början av mars, och han räknar med att man kommer få gå med på sänka sitt yrkande under förhandlingarna.

– Vare sig fjärrvärmeverk, vattenverk eller våra leverantörer tar någon hänsyn till covid, utan de har ju sin kostnadsutveckling. Därför är det ett skäligt anspråk vi har. Sedan är det ju som alltid en förhandling, och det finns självklart anledning i dessa speciella tider att fundera på vad Hyresgästföreningen säger.

Så ni har inte ens hel täckning för era ökade kostnader i yrkandet?

– Vi har kostnadstäckning på det, men det är inte så mycket mer, och så ska vi ju som sagt in i en förhandlingssituation. Vi får se helt enkelt var det landar ut, jag tycker definitivt det är en återhållsam framställning.

”Vi får se helt enkelt var det landar” säger Uddevallahems vd Thomas Aebeloe inför förhandlingarna med Hyresgästföreningen.
”Vi får se helt enkelt var det landar” säger Uddevallahems vd Thomas Aebeloe inför förhandlingarna med Hyresgästföreningen. Bild: Andreas Borg

Inte märkt av pandemin

På frågan om hur Uddevallahem och Ljungskilehem märkt av pandemin säger Thomas Aebeloe att man ännu inte alls märkt att fler hyresgäster hamnat i ekonomiska svårigheter.

– Det är ju faktiskt precis det vi inte har gjort, det finns ingen problematik i form av att folk inte har haft råd att ha sin bostad kvar. Det är verkligen ett normalår utifrån den situationen, vilket givetvis är väldigt tacksamt. Hade vi ägt en massa hotellfastigheter så hade jag troligen inte varit lika tacksam.

ANNONS

Han utvecklar sitt resonemang:

– Samtidigt har jag den största respekt för att vi är ”sencykliska”, alltså att vi kanske ser effekten av det här först om några år, vi har ju ändå ett socialt skyddsnät i Sverige.

– Nu hoppas vi väl allihopa att vaccineringen ska hjälpa, men om det drar ut på det kan vi säkert märka av det. Men nu märker vi inte någon ökad vräkningsfrekvens, vi vräker väldigt lite i Uddevallahem generellt och har inga sådana signaler, säger Thomas Aebeloe.

Bohusläningen har även sökt Hyresgästföreningens Jakob Agirman.

Enligt Hyresgästföreningen berör förhandlingen med Uddevallahem 4219 hushåll, och förhandlingen med Ljungskilehem 180 hushåll.

LÄS MER:Tvist om höjda hyror på Lillbräckan avgörs i domstol

LÄS MER:Byggboomen: Uddevalla öppnar för 1 100 nya bostäder på tre år

Uddevallahem

Bostäder: 4 675

Lokaler: 781

Anställda: Cirka 80

Omsättning: 345,2 miljoner kronor (2019)

Resultat (före skatt): 43,6 miljoner kronor (2019)

Grundat: 1949

Källa: Uddevallahem.se

ANNONS