Så vill nya styret förändra Uddevalla: ”Ska öka tryggheten”

Martin Pettersson (SD) blir kommunstyrelsens ordförande i Uddevalla. Tillsammans med M, UP och KD bildar SD nu majoritet. Valet av Pettersson möts av hård kritik från oppositionen.
– Jag hade högre tankar om både Moderaterna och Uddevallapartiet än att de skulle släppa fram den typen utav politiker på den mest ledande posten, säger Ingemar Samuelsson (S).

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Som Bohusläningen under tisdagen kunde berätta är det klart med ett nytt styre i Uddevalla. M, SD, KD och UP tar över styret de kommande fyra åren, vilket innebär att Sverigedemokraterna för första gången tar plats i ett kommunstyre i Fyrbodal.

Tillsammans innehar partierna 33 av totalt 61 mandat.

Samtidigt står det klart att Martin Pettersson (SD) blir ny ordförande i kommunstyrelsen i Uddevalla, något Bohusläningen också kunde berätta under tisdagen.

Uddevalla är därmed den första kommunen i Västra Götaland där ordförandeposten innehas av en Sverigedemokrat.

”Ganska naturligt”

Huvudpersonen själv är nöjd över ordförandeposten.

– Det känns bra. Det var ganska naturligt eftersom vi är det största partiet i konstellationen. Vi har verkat i kommunen sedan 2006 och utifrån de relationer och kontakter vi byggt upp har vi skapat ett stort förtroende hos väljarna, säger Martin Pettersson.

ANNONS

Martin Pettersson säger att de fyra parterna i den nya majoriteten är överens om att kommunen behöver utveckling, inte bara förvaltning. På frågan om hur det kommer att märkas att en ny majoritet tar över styret i Uddevalla, berättar han:

– Vi ska säkerställa den kommunala välfärden, och öka tryggheten i kommunen. Vår ambition är att den kommunala kärnverksamheten ska stärkas och utvecklas.

Moderaternas gruppledare i Uddevalla Gösta Dahlberg flikar in:

– Vårt fokus ligger på trygghetsfrågor i kommunen. Vi pratar bland annat om kameraövervakning, vi behöver det. Människor ska känna sig trygga när de åker med bussen, säger Dahlberg.

Martin Pettersson säger vidare att Ljungskileskolan har varit en viktig fråga för samtliga partier i den nya majoriteten.

– Så är det. Vi har haft olika ingångar i frågan, men vi har till slut kommit överens att det bästa är att utgå från den ursprungliga platsen.

Om samarbetet med M, KD och UP, säger han:

– Vi är överens om att samarbetet ska tillgodose alla partiers intresse och att vi tillsammans ska ta ansvar hela hela kommunen.

För Uddevallapartiet har den kommunala vård- och omsorgen varit viktigt.

– Vi har drivit den frågan i flera år. Det är en viktig fråga för våra väljare som vi vill utveckla och förbättra, säger Ann-Charlotte Gustafsson (UP).

ANNONS

Föreningslivet är också viktigt för Uddevallapartiet.

– Så är det, men jag kan inte gå in på några detaljer. Det är för tidigt att prata om det, säger hon och ber att få återkomma.

Avgående ordföranden: ”Kovändning”

Nuvarande ordförande i kommunstyrelsen Ingemar Samuelsson (S) säger att han blev överraskad av beslutet att släppa fram en Sverigedemokrat.

– Det förvånar mig enormt mycket. Moderaterna har uttryckt att de bara sätter sig i majoritet om de har ledartröjan, men det räckte med någon vecka så var vallöftet brutet, säger han till Bohusläningen på onsdagseftermiddagen.

Han menar även att ordförandeposten innebär att ”man äger dagordningen” och har möjlighet att styra politiken åt det hållet som man själv vill.

– Jag hade högre tankar om både Moderaterna och Uddevallapartiet än att de skulle släppa fram den typen utav politiker på den mest ledande posten, säger Samuelsson (S) och fortsätter:

– Som jag har uppfattat det har M och UP inte stått för den typen av människosyn, men där har man tydligen gjort en kovändning.

Vad tror du det kan bero på? Att de valt att göra på det sättet?

– Jag vet inte vad det är som gjort att de vikt sig för det. Men båda partiernas ledande personer är väl medvetna om vilken politik som SD står för. Så det beror inte på en okunskap, man gör det fullt medvetet.

ANNONS

Hur tror du att politiken kommer att förändras?

– Jag kan ju bara se försämringar i det här. Framförallt vad det gäller stödet till utsatta grupper och människor. Där är SD glasklara med att de har en helt annan uppfattning än de majoriteterna som vi har haft tidigare, säger Ingemar Samuelsson (S).

Bara män på ordförandeposten i Uddevalla

Uddevalla har aldrig haft en kvinna på posten som kommunstyrelsens ordförande. De senaste 36 åren har uppdraget alternerat mellan Moderaterna och Socialdemokraterna, med ett kort inpass av Uddevallapartiet och nu innehas den posten av Sverigedemokraterna. Men alla har alltså varit konsekventa, alla har utsett en man som ordförande i kommunstyrelsen.

Hur kommer det sig att ytterligare en man blir kommunstyrelsens ordförande?

– Vi har mer diskuterat partigruppernas intresse och personen i fråga än kön, säger Martin Pettersson.

Ann-Charlotte Gustafsson säger att Pettersson var det naturliga valet i rollen som Uddevallas nye ordförande för kommunstyrelse, då SD var det största partiet i konstellationen.

– Vi har utgått från partigruppernas intresse, säger hon.

Den nya majoritetens första budget kommer att presenteras under våren 2023, och börjar gälla från och med den 1 januari 2024.

De har styrt Uddevalla

1/1 1986 – 31/12 1991 Lennart Johansson (S)

1/1 1992 – 31/12 1994 Stig Härdner (M)

1/1 1995 – 5/2 2006 Lennart Björk (S)

6/2 2006 – 31/12 2006 Jan Gunnarsson (S)

1/1 2007 – 31/3 2008 Staffan Cronholm (M)

1/4 2008 – 9/5 2012 Sture Svennberg (M)

15/5 2012 – 31/12 2014 Henrik Sundström (M)

1/1 2015 – 21/12 2018 Ingemar Samuelsson (S)

1/1 2019 – 3/7 2020 Christer Hasslebäck (UP)

4/7 2020 – 31/12 2022 Ingemar Samuelsson (S)

LÄS MER:Klart: Uddevalla får nytt styre

LÄS MER:Bara män på politiska toppen i Uddevalla – dominansen kan fortsätta efter valet

ANNONS