Säkerhetspolitik och höjda pensioner i fokus på första maj

Årets 1 maj är den första utan pandemirestriktioner på tre år. I Uddevalla firade arbetarrörelsen återigen sin internationella högtidsdag traditionsenligt med fantåg, sång och tal.
– Det är högtidligt att kunna samlas på riktigt och få känna gemenskapen, säger Anna-Lena Heydar (S), ordförande i Uddevalla arbetarekommun.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

– Det finns ett före och efter den 24 februari i år när Ryssland anföll Ukraina. Världen är inte längre densamma, sa Evin Incir, socialdemokratisk Europaparlamentariker i sitt första maj-tal i Museiparken under söndagen.

Hon fortsatte att tala om hur kriget kommer kosta Putin dyrt, att han ska bekämpas med full kraft och kommer att behöva stå till svars för krigsbrott som begås i Ukraina.

– Rysslands agerade hotar hela världen, även Sverige, sa Evin Incir.

Frågan om en svensk Natoansökan rundades genom att Evin Incir istället talade om en upprustning av totalförsvaret och hon uttryckte glädje över att många nu söker sig till hemvärnet.

ANNONS

Nästa talepunkt handlade om att höja pensionerna, något som drog ned spontana applåder från den mer seniora skara besökare som slagit sig ned på bänkarna framför scenen i Museiparken.

"Finns fortfarande saker att kämpa för – och även mot”

Socialdemokraterna samlades på Kungstorget för att sedan tåga ned mot Museiparken under fanor och till tonerna av Uddevalla Stadsmusikkår och drillflickor. Anna-Lena Heydar gladdes åt att det nu gick att genomföra ett traditionsenligt firande.

– Äntligen, får jag säga. Det känns fantastiskt roligt. Det blir aldrig riktigt samma känsla med streamade tal på nätet. Det är högtidligt att kunna samlas på riktigt och få känna gemenskapen.

Vilken roll har firandet av första maj i dagens Sverige?

– Det är en samling för att fira gångna segrar och de som gått före oss. Men det finns fortfarande saker att kämpa för – och mot, som antidemokratiska krafter både på nära håll och ute i världen. Kampen för ett jämställt och solidariskt samhälle tar aldrig slut, säger Anna-Lena Heydar

Putin, pensioner och järnväg

Vänsterpartiet höll traditionsenligt samling och tal i Margretegärdeparken. Årets huvudtalare var Sten Brodén (V), riksdagskandidat från Strömstad. Även han inledde med att tala om det säkerhetspolitiska läget efter Rysslands anfall på Ukraina, för att sedan tala om höjda pensioner. En nostalgisk återblick till barndomens Sotenäs blev utgångspunkten när Sten Brodén slog ett slag för ökade investeringar för att uppnå miljömålen. Även järnvägen behöver rustas upp, menade han.

ANNONS

– Fyra av landets fem sämsta järnvägssträckor finns i Västsverige. Så behöver det inte vara. Bygg en modern järnväg genom Bohuslän nu! sa Sten Brodén med eftertryck.

ANNONS