Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Saliba misstänks för planerad rymning

Egentillverkade vapen har hittats i Salibas cell som polisen misstänker skulle användas för att rymma. Nu hålls alla fångar på anstalten isolerade, skriver Aftonbladet.

Det var på Kumlaanstalten som Mark Saliba, dömd för trippelmordet i Uddevalla, påträffades med flera olika egentillverkade vapen. Något som Aftonbladet var först med att berätta.

Vid ett vattenlås vid en av toaletterna har en avbruten tandborste hittats som innehöll en metallstav.

Vid ytterligare genomsökningar hittades även ett träföremål och enligt kriminalvårdens handlingar beskrivs föremålet som "antingen vara gjort som stickvapen alternativt gjort för att efterlikna en pistol".

Ytterligare tre träföremål ska sedan ha påträffats och som på olika sätt varit utformade för att "efterlikna automatvapen".

Kriminalvårdsanstaltens teori är att vapnen skulle användas för att kunna rymma från anstalten.

”Det har tidigare skett inom Kriminalvården att intagna tillverkat låtsasvapen i syfte att hota sig ut från en anstalt för att rymma. Det har vid vissa av dessa tillfällen förekommit att intagna har tagit personal som gisslan”, skriver myndigheten.

Flera kan vara inblandade

Flera av fångarna på Mark Salibas avdelningen är livstidsdömda eller bedöms ha ”hög risk för att använda sig av hot eller våld”, och ska även ha kopplingar till grovt organiserad brottslighet.

Då Kriminalvården inte utesluter att han planerat den misstänkta rymningen med andra fångar valde myndigheten att isolera alla intagna på avdelningen. Man motiverar även beslutet med att rymningen skulle innebära en stor risk för anstaltspersonalen, skriver Aftonbladet.

”I det fall en eller flera intagna planerar att rymma från anstalten så bedömer anstalten Kumla att ett sådant scenario skulle kunna ske genom att de intagna tar en eller flera av personalen som gisslan”, står det att läsa i besluten.

Kriminalvården utreder nu händelsen.

Bohusläningen tidigare rapporterat om har Mark Saliba fått ett flertal varningar under sin tid i fängelse.

Det har bland annat handlat om hot och våld mot personalen, för att ha skrikit åt en medintagen men också efter att ha slagit sönder stora delar av avdelningens inredning.

I december åtalades han tillsammans med några medintagna för att ha startat ett upplopp på Hall.

LÄS MER: Trippelmördaren stoppas av Kriminalvården