Rockar på. Kamratstödjarna Erik Sörqvist, Linus Henriksson-Kinn och Robin Kinn har varit med och planerat dagens övningar. Här visar de hur det ska gå till på rockringsstationen.
Rockar på. Kamratstödjarna Erik Sörqvist, Linus Henriksson-Kinn och Robin Kinn har varit med och planerat dagens övningar. Här visar de hur det ska gå till på rockringsstationen.

Samarbete med fokus på resultat

Resultatinriktat, men ingen tävling. Det var idén när Lane-Ryrskolan genomförde sin kamratstödjardag på torsdagen. Med kortlekar, rockringar och klossar fick eleverna praktisk och rolig övning i samarbete.

ANNONS
|

– Vi ordnar Lane-Ryrdagen varje år, som är en stor tävling om vem som får bäst tid i olika grenar. Nu har vi en dag där man ska samarbeta, säger Robin Kinn, som är en av skolans kamratstödjare.

Sammanlagt är de nio kamratstödjare på mellanstadiet, tre från varje årskurs.

– Vi har möten under året, och på rasterna hjälper vi till om vi ser någon som inte har någon att vara med, säger Erik Sörqvist.

Samarbete

Inför dagens evenemang är det kamratstödjarna som har utformat de olika stationerna. Från förskoleklass till årskurs 6 har man satt ihop mixade grupper som ska samarbeta för att lösa uppgifterna.

ANNONS

– Det blir ett sätt att lära känna alla, och vi som är lite äldre får samarbeta med de mindre, säger Linus Henriksson-Kinn.

Och var man än vänder sig i skolan är det full aktivitet. I ett klassrum byggs det torn med klossar.

– Kaplaklossar, förklarar Leo Linnås, som tillsammans med kompisarna har kommit bra högt med tornbyggandet.

– Vi har varit på tipspromenad och lite andra grejer, säger han innan han blir avbruten av att det drygt meterhöga tornet brakar ihop med ett kras.

Lek med kort

Gruppen går vidare till nästa station. Här får alla ett varsitt kort ur en kortlek och sätter sig på varsin stol.

Fröken Cecilia Djupfeldt drar fler kort ur leken, och ropar "Vilka har spader". Har man samma färg som lekens kort får man byta stol, Det blir en slags mänsklig patiens, där det gäller att komma tillbaka till ursprungsstolen.

Kamratstödjarnas insats verkar göra dagen ganska lugn för lärarna.

– Det är bra tillfälle för oss att lära känna barn i de andra klasserna, säger Marika Johansson

ANNONS