Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Samtal i stället för polemik under EU-valsdebatten

Ett politiskt samtal utan hetsiga diskussioner och prat om andra partiers frågor var målet för EU-valsdebatten som anordnades av Ljungskile Samhällsförening under söndagskvällen. Istället för det klassiska debattupplägget var det panelsamtal med strikt talartid som gällde när partierna försökte locka väljare inför det stundande EU-valet.

– Jag har lett så många debatter i mitt liv och alla vill alltid prata. Men när man är så här många så blir det svårt. Därför tror jag på det här konceptet där alla får chans att berätta vad de tycker, sa Agneta Riddar som var moderator för samtalet.

Alla nio partier som är representerade i EU för Sveriges räkning var under söndagen inbjudna till Ljungskile folkhögskola för att prata politik inför det kommande EU-valet. Att klimatfrågan är en stor valfråga rådde det inget tvivel om då den återkom under flera av kvällens samtalspunkter. "En ödesfråga", menar Maria Nilsson (KD) från Vänersborg.

– Vi alla måste göra det bättre och alla tidigare talare är överens om att klimatmålen behöver höjas. Sen skiljer vi oss åt hur vi ska ta oss dit, sa Maria Nilsson (KD) och fortsatte:

– Vi vill fasa ut fossila bränslen och öka elproduktionen genom att ta hjälp av kärnkraft.

Även Moderaternas Henrik Sundström menade att kärnkraften är nödvändig för utvecklingen i stället för att vara beroende av olja och gas.

"Kan bli världens miljöhjältar"

Miljöpartiets Emma Norhén vill att klimatmålen måste bli lika bindande som kronor och ören och att samarbetet förbättras.

– Vi kan inte som enskilt land lösa klimatfrågan, men om EU kan enas om bra klimatmål blir vi tillräckligt stora för att ställa krav på andra länder som till exempel USA och Kina.

På samma linje var Lisbeth Svensson (L) från Stenungsund. Hon tog i ordentligt och kallade EU för världens bästa miljöorganisation.

– EU kan bli världens miljöhjältar. Sanktioner bör läggas på länder som inte uppfyller klimatmålen. På samma sätt som man gör i dag med ekonomisk politik, sa hon.

Att rikta flera delar av EU:s budget för att uppnå klimatmålen var det flera partier som pratade om.

– Nästan 40 procent av EU:s budget går till jordbruket. Där vill vi ställa om från det storskaliga, där man odlar för kött, till att det småskaliga, ekologiska och hållbara där vi odlar vegetabilier för människan och inte för köttindustrin, sa Joakim Månsson Bengtsson (FI)

– Vi vill se till att de medel som EU har till forskning och regionalutveckling följer med i den här stora förändringen kring klimatet och att uppmuntra till forskning och gröna jobb, sa Kristina Jonäng (C).

Delade åsikter om klimatmålen

Även Moez Dhasani (S) från Trollhättan menade att jobb och tillväxt måste hänga ihop med klimatet och miljön.

– Vi måste se över utsläppsrättigheterna också. Det är för lätt och för enkelt för de stora företagen att släppa ut till exempel avgaser.

Vänsterpartiet vill se en klimatinvesteringsbank där bland annat företag och länder kan söka bidrag för olika miljöprojekt, Det sa Kerstin Joelsson Wallsby (V) från Uddevalla.

Att klimatmålen i dag inte är tillräckliga kunde de flesta partier enas om. Martin Petterson från Sverigedemokraterna menade dock att insatserna snarare behöver vara bättre inriktade än att målen ska höjas.

– Förbud mot engångsartiklar och sådant blir bara symbolpolitik. Vi behöver ett gränsöverskridande samarbete men vi behöver framförallt rikta insatser där de gör mest nytta, sa Martin Petterson (SD)

Hoppas bringa klarhet för väljarna

Den 26 maj är det dags att tåga till valurnorna och arrangören hoppas att arrangemanget bidragit till att bringa klarhet för väljarna och därmed höja valdeltagandet.

– Jag är jätteglad att alla partier ville medverka och kunna berätta vad de tycker, sa Torun Elgebäck som är ordförande i Samhällsföreningen.

En av de som var med och lyssnade på kvällens politikersamtal var Mohammad Hadid som studerar på folkhögskolan. Han menar att kvällen har bringat mer klarhet i vissa frågor.

– Även om jag inte har mitt medborgarskap än så kanske jag har rösträtt nästa gång det är val och då kanske jag har lite mer klarhet i vart partierna står, säger han.

Dessa medverkade i debatten

• Kristina Jonäng (C)

• Emma Nohrén (MP)

• Joakim Månsson Bengtsson (FI)

• Henrik Sundström (M)

• Moez Dhasani (S)

• Kerstin Joelsson Wallsby (V)

• Lisbeth Svensson (L)

• Maria Nilsson (KD)

• Martin Pettersson (SD)