Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Saronhuset positiva till att ta över akutboende

Ansvaret för akutboendet Noras hus är splittrat. Om Saronhuset skulle ta över driften får de ett helhetsansvar, där beslut och verksamhet hamnar på samma ställe.

Noras hus, akutboendet för hemlösa, är stängt sedan i fredags. Men parallellt med arbetet för att åtgärda Arbetsmiljöverkets krav för att kunna öppna igen vill Uddevalla pastorat att Saronhuset blir huvudman för boendet.

Än har inget beslut fattats, men enligt Magnus Jacobsson, ordförande för Saronhuset och kristdemokratisk riksdagsledamot, så är de positiva.

– Vi ser gärna ett samgående av verksamheterna och kommer att utreda att ta över driften. Både styrelse och ägare är positivt inställda, säger Jacobsson.

I nuläget så har Saronhuset hand om kvällsmat och frukost samt gör bedömningen av vilka som ska få sovplats, medan själva sovplatsen är Uddevalla pastorats ansvar.

– Ett samgående av verksamheterna skulle innebära att man vi får ett helhetsansvar, det är inte optimalt att det är vi som tar beslut om de som ska komma för en sängplats och sedan inte har ansvar under natten.

Om ni tar över, kommer det fortfarande vara med minskad bemanning?

– Ja, men däremot har vi större möjligheter att ha öppet längre på träffpunkten och på så sätt ha mer personal när vi tar emot de boende. Sedan är vår personal bättre rustade med larm som går direkt till Securitas, än den personal som är på Noras hus i dag.

Magnus Jacobsson, ordförande för Saronhuset och kristdemokratisk riksdagsledamot.. Bild: Edvin Bergström
Magnus Jacobsson, ordförande för Saronhuset och kristdemokratisk riksdagsledamot.. Bild: Edvin Bergström

När kommer ni ta beslut?

– Vi ska göra en risk- och konsekvensanalys och utreda möjligheterna. Vår förhoppning är det är klart för att ta beslut på vårt årsmöte om ett par månader.

Fram till akutboendet byter huvudman kommer det att fortsätta drivas av Uddevalla pastorat som nu arbetar med att åtgärda Arbetsmiljöverkets krav för att kunna öppna igen.