Miljövärdarna Mulki Hiraabe, Sahro Nuurali och Sofia Hussein Muhamud tillsammans med Mattias Pettersson Pohl, förvaltare på Uddevallahem.
Miljövärdarna Mulki Hiraabe, Sahro Nuurali och Sofia Hussein Muhamud tillsammans med Mattias Pettersson Pohl, förvaltare på Uddevallahem. Bild: Alexander Gustafsson

Satsning på miljövärdar ska skapa nya jobb

Att hålla bostadsområdena Dalaberg, Hovhult och Tureborg rena och snygga och så småningom komma ut på arbetsmarknaden. Det är målet med kommunens och Uddevallahems satsning på miljövärdar.

ANNONS
|

Den fjärde mars i år drog projektet med miljövärdarna igång. Ett projekt som Uddevalla kommuns arbetsmarknadsavdelning har tillsammans med Uddevallahem. .

Projektet går ut på att fem arbetssökande har fått möjlighet att arbeta som miljövärdar för att komma närmare den svenska arbetsmarknaden.

– Det känns som att den här satsningen är bra för miljövärdarna men också för människorna som bor i området, säger Magnus Nordberg, kommunikationsansvarig på Uddevallahem.

Att vara miljövärd är en relativt ny syssla som går ut på att försöka göra miljön i bostadsområdena bra och trivsam. Arbetsuppgifterna består bland annat av att plocka skräp, hålla rent i tvättstugor och trappuppgångar, rensa rabatter och se till att det ser snyggt ut på återvinningsstationerna. Miljövärden Sofia Hussein Muhamud tycker att projektet är roligt och att det hjälper henne att lära sig svenska.

ANNONS

– Det är jättebra och folk blir glada när vi städar, säger hon.

Att hålla rent och se till att det är rätt sorterat på återvinningsplatsen är ett av miljövärdarnas många arbetsområden.
Att hålla rent och se till att det är rätt sorterat på återvinningsplatsen är ett av miljövärdarnas många arbetsområden. Bild: Alexander Gustafsson

Tanken är att projektet till en början ska vara på sex månader. Tio procent av arbetstiden går till att läsa yrkessvenska. Vilket är extra viktigt då ett av huvudmålen med satsningen är att bryta arbetslösheten hos deltagarna och ge dem möjlighet att komma ut på arbetsmarknaden.

Enligt Mattias Petterson Pohl, förvaltare på Uddevallahem, är integration ett av huvudmålen med satsningen och något de jobbar mycket med.

Han säger också att satsningen har fått positiv respons från många hyresgäster.

– De gör ett enormt jobb och tillsammans med våra ordinarie miljörvärdar märks det att det blir en trevligare miljö runt om i våra bostadområden.

Det blir ofta stökigt utanför portarna till bostadshusen och det finns mycket skräp att plocka upp.
Det blir ofta stökigt utanför portarna till bostadshusen och det finns mycket skräp att plocka upp. Bild: Alexander Gustafsson

Hur det kommer att se ut för miljövärdarna efter de sex månaderna är Mattias Pettersson Pohl inte säker på. Men det finns möjlighet för dem att sedan få anställning som just miljövärdar.

– Vi får se hur det går, men det finns absolut en möjlighet, säger han.

Miljövärdarna är glada över projektet och ser ljust på framtiden. De tycker att det är kul att se att det blir renare och att se att folk uppskattar det de gör. Att de kommer närmare ett fast jobb är också ett stort plus.

ANNONS

– Vi vet inte om vi får jobb, men vi hoppas, säger Sofia Hussein Muhamud och ler.

ANNONS