Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Bild: Andreas Dahl, Jonas Ekströmer/TT

SD-konferens i Uddevalla – förbundskaptenen överväger avboka hotell

"Skamligt och överraskande" skriver den mångåriga handbollstränaren Per Johansson från Uddevalla på sociala medier. Reaktionen kommer då han såg att Sverigedemokraterna var incheckade på Bohusgården - efter att han själv bokat in två handbollsledare från Montenegro.

Sverigedemokraterna har samlat sin elit i Uddevalla under helgen. Under två dagar har 200 politiker gruppledarträff på Hotell Bohusgården.

Samtidigt så checkade Per Johansson, förbundskapten för Montenegros damhandbollslag, in två ledare från ZRK Buducnost.

Per Johansson är förbundskapten för Montenegros handbollsdamer. Bild: Jonas Ekströmer/TT

– Jag har full respekt för yttrandefriheten, men Sverigedemokraterna får i alla fall mig att kräkas. Att checka in två personer från forna Jugoslavien som upplevt inbördeskrig samtidigt som hotellet är fullt av Sverigedemokrater gav dålig smak och kändes inte bra i magen, konstaterar han.

Han visste inte om SD:s gruppledarträff när han bokade hotellet, och nu ser han om han kan hitta andra rum.

– Jag letar efter andra möjligheter nu, men det är samtidigt mycket folk i stan och det är ont om lediga rum, säger han.

– Jag gillar Bohusgården jättemycket och har använt mig av dem mycket under åren. Det är verkligen beklagligt att ett parti som Sverigedemokraterna får plats på ett anrikt hotell. För mig känns det inte bra.

Bohusgårdens ägare: "Det får stå för honom"

Hotell Bohusgårdens ägare, Majsan Ågren, tycker däremot inte att det är någon konstig.

– Det är självklart, det är ett parti som sitter i riksdagen. Det handlar om demokrati, skulle jag döma ut vilka organisationer, partier eller trossamfund som skulle få boka hos oss skulle vi vara illa ute, säger hon.

Majsan Ågrenvice vd och delägare till Hotell Bohusgården i Uddevalla

Kritiken från Per Johansson vill hon inte kommentera närmare.

– Det där får stå för honom, vi har inte tagit emot några reaktioner från andra gäster eller fått några avbokningar.

Konferens- och mötesbokningar av Sverigedemokraterna har varit omdiskuterat under flera år. Hotell, hembygdsföreningar och församlingar är några av de som tagit ställning mot partiet och nekat dem bokningar. Men det är inte Majsan Ågrens sätt att driva verksamheten.

– Vi har fruktansvärt många förfrågningar från organisationer, föreningar och partier. Det är inte vårt sätt att driva ett företag genom att vara domstol över vilka som ska få boka, säger Majsan Ågren.

SD-ordförande: "Beklagligt utspel"

Martin Pettersson, ordförande för Sverigedemokraterna i Uddevalla tycker kritiken är beklaglig.

Martin Pettersson, ordförande för SD i Uddevalla vid valvakan 2018.

–Det är ett beklämmande utspel, och en åsikt som inte hör hemma i ett demokratiskt land. Alla partier som är demokratiskt valda måste kunna boka in sig på vilket hotell eller konferenslokal de vill. Vi är ett folkvalt parti, säger han.

På söndagseftermiddagen avrundade de deras gruppledarträff.

– Det har varit jättetrevlig konferens och intressant att höra från de andra kommunerna där Sverigedemokraterna faktiskt styr och inte sitter i opposition. Och vi är väldigt nöjda med Bohusgården, konstaterar han.