Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

SD har lämnat sin skuggbudget för Uddevalla kommun. Bild: Edvin Bergström

SD vill ha övervakning och ökad återvandring

Besparingar på icke-lagstadgad verksamhet och en satsning på trygghet. Det är fokus i Sverigedemokraterna i Uddevallas budgetförslag. Dessutom finns en önskan om ökad återvandring.

Trygghetssatsning. Det ordet betonar Martin Pettersson, ordförande för Sverigedemokraterna i Uddevalla, vid flera tillfällen när han pratar om partiets budget.

– Vi gör en påtaglig trygghetssatsning. Vi dubblerar antalet ordningsvakter jämfört med hur det är i dag, inför kameraövervakning, kraftigt utökad säkerhetsavdelning och lärarresurser till jourklasser, säger han.

För att öka kvalitén på råvaror och ge mer närproducerad mat i skolor och äldreomsorg ökas budgetposten med strax under 20 procent.

Fokus på kärnverksamheten

För att betala för partiets satsningar vill man skära ner i kommunens icke-lagstadgade verksamhet, snarare än i verksamheterna. Dessutom vill man att kultur- och fritidsnämnden ska slås ihop med samhällsbyggnadsnämnden.

– Det är en besparing på tio miljoner kronor. Vi förordar ett mer effektivt organisationsupplägg framför att göra stora besparingar i verksamheten, säger Martin Pettersson.

SD har ägnat en del av sin budget till "invandring, assimilering och återvandring". Där finns en önskan, men ingen ekonomisk satsning, om återvandringsbidrag och att kommunen ska anställa en återvandringshandläggare.

– För människor som har tagit sig till Sverige finns det väldigt mycket stöd och stöttning att få. För de som vill återvandra finns det inte särskilt mycket att få. Det lilla bidraget som man beslutat om i riksdagen i återvandringsbidrag, det är inte särskilt mycket pengar, säger Martin Pettersson (SD).