Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Se den hisnande dubbelregnbågen över Uddevalla

Vid niotiden på torsdagsmorgonen hänfördes många Uddevallabor av den vackra himlen över staden. Ett regn föll och regnbåge uppstod. De som tittade extra noga kunde till och med se att den var dubbel.

Tog du bild på regnbågen?

Skicka den till oss på [email protected]

Regnbåge och halo är liknande fenomen som båda uppstår när solens ljus bryts. Halon uppstår när ljuset bryts i iskristaller medan regnbågen uppstår när ljuset bryts i vattendroppar.

– Det är ungefär som ett litet prisma. Ljuset delas upp så man kan se det i olika färger. Är det större regndroppar blir det ofta klarare. Är det lite mindre regndroppar är färgerna inte lika klara, berättar Lennart Wern, Klimatolog SMHI.

Frågan är då vad som krävs för att en dubbel regnbåge ska uppstå.

– Solens stråle går in i regndroppen och inne i regndroppen så reflekteras som en spegel och det bildas en regnbåge. Men ibland kan den reflekteras i en extra gång och då blir det två, berättar Lennart Wern.

En halo kan påminna om en regnbåge, men den senare har ofta klarare färger. Halon syns ofta uppe på himlen som en ring runt solen. Fenomenet har blivit vanligare på senare år berättar Lennart Wern, i samband med skidbackar där snökanoner används.

På liknande sätt kan regnbågar uppstå i till exempel vattenfall. Då kan man komma rätt nära regnbågen, som annars alltid håller sig på avstånd.

Hur kommer det sig att man aldrig kommer ikapp regnbågen?

– Jag har inte nåt bra svar på det. Det måste ha att göra med att man måste betrakta det på ett visst avstånd annars märker man det inte. Är man mitt i en regnbåge så ser man inte att den är där.

Men för den som letar efter en skatt vid regnbågens slut så är det dömt att misslyckas. För även om man skulle komma fram till regnbågen så har den vare sig en början eller ett slut. För precis som med en halo, så är regnbågen en cirkel.

– Ja det är den ju. Står man uppe på en hög höjd, ett högt berg eller något, och om solen står lite lågt, då skulle du se hela regnbågen, säger Lennart Wern.