Semmelgljädje på Ryttarens kafé – här såldes 70 bakverk på två timmar

På fettisdagen var det full aktivitet på Ryttarens kafé- och aktivitetscenter. 150 semlor bakades dagen till ära och besökarna mös ner sig i sofforna.
– Man längtar till semmeldagen, säger besökaren Anita Hög, 75.

ANNONS
|

I kaféet på Ryttaren, bakom stängda dörrar, råder full aktivitet. Marsipan hyvlas och bröd gröps ur. Som på ett löpande band produceras semla efter semla och bärs ut genom svängdörrarna till de väntande kunderna

– De kom förfrågningar om semlor redan i januari men vi har sagt att det bara är under fettisdagen som vi säljer, skrattar Louise Rundqvist, stödassistent på Ryttaren.

Kaféet drivs som daglig verksamhet av kommunen och tanken är att alla besökare ska vara välkomna.

– Det som kommer hit ska kunna bygga ett socialt nätverk. Det är mycket stammisar här men jag tycker att de är väldigt duktiga på inkludera alla nya som kommer, säger hon.

ANNONS

En semla om året

I mjuka soffor sitter Anita Hög, 75, Berith Kristiansson, 73, och Eivor Hagren Melin 82. De är ofta på besök både i kaféet och på de olika aktiviteterna som ordnas i lokalerna.

– Det är alltid väldigt bra stämning här. Man trivs, säger Berith Kristiansson.

De andra nickar och håller med. Fettisdagen gör besöket extra trevligt säger de.

– Man längtar till semmeldagen, det är en höjdpunkt. Men man får inte äta semla för tidigt. Bara en gång om året, säger Anita Hög med eftertryck och dricker lite kaffe.

Uttalandet väcker högljudda protester kring bordet som snart går över i en diskussion om vad som utgör den bästa semlan.

– Marsipanen är viktig, säger Eivor Hagren Melin.

– Och brödet får inte vara torrt, fyller Anita Hög i.

150 semlor på en dag

I lokalen finns inte en tom stol. På borden runt om i lokalen är det vaniljpudrade lock på semlor som pryder tallrikarna. Louise Rundqvist torkar händerna på sitt förkläde efter att hon torkat av en bänk.

– Vi har haft att göra i dag, säger hon och kollar på kassaskärmen.

68 semlor har sålts på två timmar. Ytterligare 48 stycken har förbeställts och ska snart hämtas upp. I kylen står två fulla fat redo för servering utöver de som ligger i montern.

ANNONS

– Drygt 150 semlor blir det nog i dag. Men vi får se, säger hon.

Hon betonar att personalen är stödassistenter och inte restaurangpersonal och på plats i förstahand för att stötta brukarna och ge dem en meningsfull sysselsättning.

– Men vi kör på tillsammans, säger hon leende och tittar ut över den fulla lokalen.

ANNONS