Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/3

Sex larm på fyra timmar om samma brand

En containerbrand i Ljungskile syntes till bilisterna längs E6. Många ringde därför om samma brand - utan att ens veta om det brann eller inte.

Det första larmet kom till SOS vid 02-tiden natten till måndagen. En bilist som passerade längs med E6 förbi Ljungskile såg hur något brann på Hälle i samhället.

Deltidsstyrkan från Ljungskile räddningsförbund Mitt Bohuslän var snabbt på plats med fem brandmän. Och mycket riktigt så var det en brand. En container för pappersåtervinning stod i lågor.

- De öste på ett par kubikmeter vatten och så var branden släckt, säger Stefan Seger, insatsledare för Mitt Bohuslän.

 

I Ljungskile väntade ingen lugn natt för deltidsbrandmännne. Tvärtom. Trekvart senare kom nästa larm om att det brann i en container på Hälle.

- Förmodligen hade den som ringde bara sett att det var vit rök och ringt oss utan att veta vad det egentligen var, säger Stefan Seger.

Sedan fortsatte larmen att komma in i en strid ström fram till klockan 05.46 på måndagsmorgonen.

- Det ringde hela tiden kändes det som. Och hade kunnat åka och åka på samma larm hela natten, säger Stefan Seger.

 

Han medger att han slutade skicka ut deltidsbrandmännen för att släcka branden som då inte längre fanns. Då visste räddningstjänsten att det bara var vit rök som pyrde ut från återvinningsstationen.

- Inget farligt alls och inget vi kan göra något åt, säger Stefan Seger.

Först vid 04-tiden på morgonen kom nya uppgifter om branden. Den här gången påstod den som ringde om branden att det istället brann i en container på Nyponvägen i Ljungskile.

- Det var en ny plats vi fick och därför åkte vi på den branden.

Det handlade dock inte om en ny brand i en annan container. Utan återigen om en bilist som kört förbi längs E6 och sett rök.

- Det finns både för- och nackdelar med att folk ringer till SOS utan att egentligen veta vad som har hänt. Det händer att vi åker på trafikolyckor som folk ringer till SOS om, och när vi kommer fram ser vi polisens avspärrningsband och så har bilen stått där i en vecka.

I det här fallet med branden i containern, berättar Stefan Seger att han slutligen sa till SOS, att de inte behövde skicka ut deltidsbrandmännen på branden förrän inringaren såg lågor.

- Så i slutändan var vår fulla styrka med fem deltidsbrandmän bara där ett par gånger, säger Stefan Seger.