Sillfisket godkänt av MSC

Efter räkfisket är nu också det mesta av sillfisket i Bohuslän miljöcertifierat och därmed anpassat efter tillgången på fisk. Fisket blir mer uthålligt.

ANNONS
|

18 trålare och vadfiskebåtar i Bohuslän är därmed godkända av MSC (Marine Stewardship Council) som är den internationellt sett största märkningen för hållbart fiske.

Bengt Gunnarsson på Smögen har jobbat i flera år med MSC och var den som ledde arbetet också när det gällde MSC-märkningen av räkfisket.

– Vi har certifierat sillfisket i Skagerrak, Kattegatt och västra Östersjön. Yrkesfisket har varit föreberett, rent praktiskt med redskap och sådant, för detta en längre tid. Men det har inte funnits en förvaltningsplan för fisket och därför har miljömärkningen inte gått att genomföra, berättar Gunnarsson.

En sådan har nu äntligen utarbetats av EU och Norge och därför kan miljöcertifieringen genomföras.

ANNONS

I Bohuslän finns sillfabriker i Ellös (Sweden Pelagic), Mollösund (MP-produkter) och Rönnäng (Astrid fiskexport). Till Bohuslän skeppas mellan 20 - 25 000 ton sill per år.

Vad innebär certifiering egentligen, rent praktiskt för fisket?

– Det här är en anpassning till marknaden som kan ge bättre försäljning. Fiskkonsumenterna vill ha miljömässigt och uthålligt korrekt fiske . Yrkesfisket följer det. Tar du Abba till exempel så vill de införa det här på alla sina produkter.

Arton fiskebåtar i Bohuslän är med från början, när MSC-märkningen nu införs. På Smögen ligger fiskebåtarna Ternö och Marie som (mindre vadfiske - båtar) båda med på MSC-märkningen från början.

ANNONS