Arkivbild
Arkivbild

Sjöräddningens vädjan: sluta med falsklarm!

På kort tid har Sjöräddningssällskapet fått rycka ut två gånger när larm om nödraketer kommit in. Men någon person i nöd har aldrig hittats.

ANNONS
|

På måndagskvällen pep personsökarna hos de frivilliga på Sjöräddningssällskapet Stenungsund och Uddevalla.Med en besättning på tre man åkte man ut och sökte vid Nordost Sundsby kile på Tjörn.

Det var andra gången på kort tid som någon larmat om en misstänkt nödraket.

– Sist gång var det på så grunt vatten så man kan bara spekulera i vad det egentligen handlade om, säger Steen Skov som är skeppare.

Vi jul och nyår händer det att personer skjuter upp nödraketer med deandra fyrverkerierna, trots att ingen är i nöd. När Sjöräddningssällskapet fick larm om raketer i helgen var det självklart att åka ut och leta efter någon som behöver hjälp på sjön.

ANNONS

– Vi söker ju av området. Men efter ett tag får vi ju avbryta när vi bedömer att det inte finns något tecken på att någon är i nöd. Då avblåser vi det ju och det var ju det vi gjorde nu senast, säger Karl Olof Olsson som är stationsansvarig.

På sin sida på Facebook skriver nu Sjöräddningssällskapet om hur det är andra gången på kort tid man ryckt ut på falsklarm. Dessutom skriver man en vädjan om att inte skicka upp nödraketer om man faktiskt inte är i sjönöd.

– Det är inte bra. Det är på vår frivilliga tid vi får åka ut. Risken är att man inte blir fokuserad om det verkligen gäller, sägerKarl Olof Olsson.

Hur mycket kostar det?

– Det vill jag egentligen inte uttala mig om men det är åtskilliga tusenlappar. Sen beror det ju på hur länge man söker, svarar Karl Olof Olsson.

Skepparen Steen Skov vill understryka att han självklart vill att man ska larma om man misstänker att det är en nödraket som skjutits upp.

– Jag tror personligen inte att det är falsklarm från de som ringer in och har hört eller sett något. Det är tur att de ringer in. Det kanske inte är en nödraketutan man tolkar det så. Men om man skickar upp nödraketer ska man ge fan i det om man inte är i nöd, säger han.

ANNONS

Sjöräddningssällskapet uppmanar också att man ska lämna in gamla raketer till återförsäljare eller till polisen - inte att skjuta dem om man inte är i sjönöd.

ANNONS