Projektledaren Niclas Åberg kommer leda arbetet för var man bäst kan hjälpa naturen efter sommarens torka.
Projektledaren Niclas Åberg kommer leda arbetet för var man bäst kan hjälpa naturen efter sommarens torka. Bild: Andreas Johansson

Sjösatt miljonprojekt för våra våtmarker

Våtmarker och vattendrag ska utredas och kartläggas efter den torra sommaren. Flera kommuner är inblandade och projektet har fått miljonbelopp i bidrag.

ANNONS
|

– Det är för att se vilka åtgärder som behövs för att hjälpa djur och natur, säger projektledare Niclas Åberg.

8+fjordar är ett samarbete mellan kommunerna Uddevalla, Stenungsund, Orust, Tjörn och Kungälv. De har i uppdrag att se över hur våra fjordar mår och att havet är i balans. Med den nya projektsatsningen ska de nu även se över andra, mindre, vattendrag och Niclas Åberg kommer vara projektledare.

– Vi har fått 1.1 miljoner från Naturvårdsverket via Länsstyrelsen för att kartlägga bland annat våra våtmarker och se vilka vattendämpande åtgärder vi kan göra och var, säger han.

Den varma och torra sommaren har ställt till problem på flera håll, både för fiskare och bönder. I juli skrev Bohusläningen bland annat om laxfiskeförbud vid Kvistrumsbron i Munkedal. Då hade vattennivåerna sjunkit så lågt att laxen inte längre kunde vandra utan fastnade i olika pooler.

ANNONS

– Där gällde det bland annat att vattnet blev för varmt så fiskarna blev stressade och vissa fick svampsjukdomar, säger Niclas Åberg.

Hjälpe naturen på traven

I och med en kartläggning av olika våtmarker så hoppas man kunna hjälpa naturen på traven.

– Vi vill utreda var man kan göra åtgärder genom att exempelvis dämma upp vattnet. Detta hjälper både fiskar och insekter men också vårt grundvatten som inte hinner rinna undan lika fort, säger han.

I jakten på att bäst hjälpa ekosystemet så uppmanas även allmänheten att hjälpa till i arbetet.

– Vi har redan fått in en hel del tips från markägare och naturintresserade. Det vi bland annat vill veta är om man vet var det vanligtvis brukar vara våtmarker men nu är torrt, och tvärtom så klart. För att veta var vi ska sätta in våra resurser och var de bäst behövs, säger han.

På Orust kommer bland annat Strane å, Hagaån, Kärrebergsån och Varekilsån att undersökas. I Uddevalla är det samtliga vattendrag enligt Åberg.

– Det som bidragit till situationen förutom torkan är även människans ingrepp på naturen. Bland annat i hur vi dikesdränerar våra marker som skapat en obalans. Markanvändningen går åt rätt håll men av min erfarenhet, med dryga 30 år på nacken, att detta problem med uttorkade våtmarker har blivit vanligare över åren tyvärr, säger han.

ANNONS

Har du tips till Niclas Åberg om vilka vattendrag som bör kontrolleras, kontakta honom på niclas.aberg@stenungsund.se

ANNONS