Kenny Reinhold från Seko sjöfolk lämnade över 25 000 kronor till Jan Hermansson och Christer Samuelsson.
Kenny Reinhold från Seko sjöfolk lämnade över 25 000 kronor till Jan Hermansson och Christer Samuelsson.

Sjömanshuset prisades

Facket gav museet 25 000 kronor.

ANNONS

En guldgruva för alla sjöfartsintresserade. Så klart det är Sveriges sjömanshusmuseum. Nu även prisat av Seko sjöfolk.

Vid en ceremoni i Göteborg på onsdagen fick styrelseordförande Christer Samuelsson och museichefen Jan Hermansson motta ära och 25 000 kronor.

– Synnerligen glädjande! Att det är just Seko sjöfolk som ger oss det här priset känns extra bra, det är ju där vi har våra rötter, säger Christer Samuelsson.

Museet är det enda i sitt slag, och mycket riktigt en guldgruva som det står i motiveringen. Öppnades hösten 1995 på initiativ av bland annat Sjömansklubben i Uddevalla och Stiftelsen Sveriges sjömanshus. Museet är öppet året om och beläget på St. Hellevigsgatan

ANNONS

– Hit kommer alltifrån skeppare ner till motormän. Nu på vintern är det lite lugnare, men då har vi mycket forskningsuppdrag i stället. Det som är så bra här att vi inte romantiserat slitet, säger Jan Hermansson.

Nej, här ges en tidstrogen bild av hur mönstringskontoret såg ut, hur livet ombord gestaltade sig och du kan gå in på Gustaf Thordéns kontor eller i kabyssen.

– Jag vill uppmana allt sjöfolk som ännu inte besökt museet, att göra det. sa Kenny Reinhold, avdelningsordförande, vid utdelningen.

Inte bara sjöfolk för den delen, det räcker med att du har en gnutta intresse för historia. Och Jan Hermansson och Christer Samuelsson kan bara instämma, Vad ska pengarna, 25 000 kronor användas till då?

– De går in i den fortsatta verksamheten, vi håller på att digitalisera arkivet och det finns mycket material som vi vill putta in i datorerna så att det blir åtkomligt för fler, säger Christer Samuelsson.

ANNONS