Hjälp till sjöss. Rescue Thordenstiftelsen heter den sjöräddningsbåt som ska ligga i Uddevalla. Men det dröjer troligtvis till nästa sommar innan man har kommit igång. Arkivbild.
Hjälp till sjöss. Rescue Thordenstiftelsen heter den sjöräddningsbåt som ska ligga i Uddevalla. Men det dröjer troligtvis till nästa sommar innan man har kommit igång. Arkivbild.

Sjöräddning i Uddevalla först nästa sommar

Räddningsbåten finns. En hamnplats likaså. Och Sjöräddningssällskapet har 15 frivilliga, men inte förrän om ett år räknar man med att vara igång i Uddevalla.

ANNONS
|

I våras kunde Bohusläningen berätta att Sjöräddningssällskapet planerade att starta en station i Uddevalla. Närmaste stationen är på Käringön och den behöver avlastas, då det är den station som har mest händelser i landet. Tack vare pengar från Thordenstiftelsen har en räddningsbåt kunnat införskaffas och genom Uddevalla kommun har man fått tillgång till en hemmahamn vid Lövåskajen. Men än så länge har inte stationen i Uddevalla tagits i drift.

– Än så länge har de inte haft några skarpa uppdrag. Personalen har övat i sommar, det är stationen i Stenungsund som hållit i övningen. Det kommer att fortsätta i höst och i vinter, säger Niklas Jendeby, kommunikationsledare på Svenska Sjöräddningssällskapet.

ANNONS

– Målet är att 1 juni ska bryggan vara i drift, fortsätter han.

Som det ser ut nu kommer Sjöräddningssällskapet inte att ha en egen station i Uddevalla, utan det man i stället kallar för brygga. Det är alltså inte en egen enhet utan kan sägas vara en underavdelning till en annan räddningsstation, i det här fallet Stenungsund.

– Skillnaden är att all stationsledning och kontakt med huvudkontoret sker genom Stenungsundsundskontoret, och där gör man upp om hur man ska patrullera och använda båten. Hade man varit en egen station hade man styrt det själv. På sikt kan det bli en egen station, det vet vi inte i dag. Vi jobbar med frivilliga och det beror på hur det funkar. Allt beror på det frivilliga engagemanget lokalt, förklarar Niklas Jendeby.

Hittills, säger han, har det varit ett stort intresse lokalt att stötta och hjälpa, från både privatpersoner och näringsliv. Och i nuläget har man cirka 15 frivilliga som ska arbeta som sjöräddare.

– Det är en bra start, sen vet vi av erfarenhet att det kommer att behövas fler människor. Så det går bra att höra av sig om man är intresserad.

Den nyinförskaffade båten, som heter Rescue Thordenstiftelsen, används för närvarande i Stenungsund men kommer att hamna i Uddevalla när bryggan tas i drift.

ANNONS
ANNONS