STRESSIGT. Var tredje arbetstagare i Arbetsmiljöverkets undersökning uppger att de känner sig tvungna att ta med jobbet hem för att hinna med sina uppgifter, alternativt arbeta över minst en gång i veckan.
STRESSIGT. Var tredje arbetstagare i Arbetsmiljöverkets undersökning uppger att de känner sig tvungna att ta med jobbet hem för att hinna med sina uppgifter, alternativt arbeta över minst en gång i veckan.

Sju av tio jobbar när de är sjuka

Mer än en tredjedel känner att deras chefer kräver att de är anträffbara på fritiden. Och sju av tio jobbar när de är sjuka. Samtidigt ökar arbetsolyckorna visar ny statistik.

ANNONS
|

I Arbetsmiljöverkets färska rikstäckande rapport svarar 9000 arbetstagare på arbetsmiljöfrågor som rör allt från fysiska besvär till organisation, buller, och hur människor relaterar till varandra på arbetsplatsen.

Resultaten från de sysselsatta tolkas som en allvarlig signal till arbetsgivarna.

– Det är riskabelt att sätta hälsan på undantag, kommenterar verkets generaldirektör Erna Zelmin-Ekenhem.

För så många som var tredje tillfrågad känner sig tvungen att ta med jobbet hem, dra in på lunchen för att hinna med eller arbeta över minst en gång i veckan.

Sju av tio uppger att de en eller flera gånger det senaste året har jobbat trots sjukdom.

ANNONS

Och fyra av tio känner krav från arbetsgivaren att vara anträffbara på telefon under lediga stunder.

Var femte kvinna i studien säger sig ha blivit drabbad av våld eller hot under arbetstid, för män är motsvarande antal var tionde.

Cirka 20 procent av kvinnorna mellan 16-29 år meddelar också att de utsatts för sexuella trakasserier, det är en ökning med över 15 procent sedan 2013.

I statistiken sticker anställda i vård- och omsorgsbranscherna, utbildningssektorn och på ledningsnivå inom stora och mellanstora företag ut.

– Det är oacceptabelt att behöva utstå trakasserier på jobbet. Det är arbetsgivarens skyldighet att agera och ha rutiner för detta, slår Zelmin-Ekenhem hem fast i en presentation av rapporten.

Förutom provokationer ökar antalet arbetsolyckor och arbetssjukdomar totalt.

Förra året anmäldes över 119 000 arbetsskador och statistiken bygger på anmälningar till Försäkringskassan.

Enligt verket har sjukdomar på grund av sociala och organisatoriska orsaker ökat med 83 procent bland kvinnor och med 60 procent bland män på fem år.

– Det är en oroande trend som arbetsgivarna inte lyckats bryta, konstaterar Ann Ponton Klevestedt, chef vid verkets enhet för statistik och analys.

Siffrorna visar att arbetssjukdomar drabbar flest kvinnor, medan arbetsolyckor är vanligast bland män. Däremot minskar antalet olyckor med dödlig utgång. Under 2015 förlorade 44 livet genom arbetet, jämfört med 53 året innan. Den aktuella siffran är den lägsta någonsin, men fortfarande för hög, anser verket.

ANNONS

– Ingen ska behöva sätta livet till i arbetet, uppger analyschefen.

Fakta: Utsatta yrken

Bland de som uppger att de går till jobbet trots sjukdom utmärker sig yrkesgrupper som fritidspedagoger, lärare samt personer på ledningsnivå inom stora och medelstora företag. Chefer inom hälsa, sjukvård och utbildning tillhör de som oftast uppger att de känner sig tvungna att ta med jobb hem.

Källa: Arbetsmiljöverket

ANNONS