Försäkringskassans allt hårdare regler får förödande konsekvenser för psykiskt funktionsnedsatta personer. Det menar föreningen Vänkraft som nu åker till Stockholm för att lämna in en protestlista. Patrik Larsson, Ronny Mattsson, Marcus Bornemisza och Eva Maxe från föreningen Vänkraft. Foto: Andreas Nordh
Försäkringskassans allt hårdare regler får förödande konsekvenser för psykiskt funktionsnedsatta personer. Det menar föreningen Vänkraft som nu åker till Stockholm för att lämna in en protestlista. Patrik Larsson, Ronny Mattsson, Marcus Bornemisza och Eva Maxe från föreningen Vänkraft. Foto: Andreas Nordh

”Sjuka utmålas som parasiter”

Trots ständig ångest och självmordstankar förklaras mängder av personer som arbetsföra av Försäkringskassan. Katastrofalt menar föreningen Vänkraft från Uddevalla som i morgon åker till Stockholm för protestera.

ANNONS
|

I morgon åker ett antal medlemmar från Vänkraft upp till Stockholm för att delta i en manifestation för humanare sjukskrivningsregler som arrangeras av nätverket Resurs – Respekt för Sjuka och Utsattas Rätt i Samhället.

Där ska de överlämna en protestlista till riksdagen som över 100 000 svenskar har skrivit på bara på internet. Anledningen är Försäkringskassans hårda regler för att bli beviljad aktivitets- och sjukersättning.

– Det är ren häxjakt. Vi har så många skräckupplevelser från medlemmar som varit svårt sjuka med ständig ångest, självmordstankar och självdestruktivt beteende som trots läkarintyg ändå beskrivs som arbetsföra av Försäkringskassan, säger styrelseledamoten och undersköterskan Patrik Larsson från föreningen Vänkraft.

ANNONS

Känner sig ifrågasatta Vänkraft är en ideell förening i Uddevalla vars medlemmar alla har erfarenhet av psykisk ohälsa. Medlemmarna brukar träffas en gång i veckan för att ge varandra stöd.

Det senaste året har de med egna ögon sett följderna av Försäkringskassans allt hårdare regler som infördes 1 juli 2008. Regelverket beskrivs som inhumant av medlemmarna i Vänkraft och de känner sig alla ifrågasatta.

Jakten på fuskare, säger de, har fått effekten att de utmålas som parasiter – personer som simulerar sjukdom för att få snålskjuts av staten.

– Så är det inte för de flesta. Vi vill ju jobba. Viljan finns hos oss allihopa, säger Marcus Bornemisza från Vänkraft.

Att ha en psykisk sjukdom och ändå behöva oroa sig för räkningarna som trillar in som vanligt varje månad stjälper rehabiliteringen, menar de. När allt fler inte beviljas sjuk- eller aktivitetsersättning måste man vända sig till socialtjänsten.

Under andra kvartalet i år ökade antalet biståndsmottagare i Uddevalla med 41 procent jämfört med samma period förra året. Då är flyktingar som får bistånd borträknade.

122 kronor per dag Troligtvis har den ekonomiska krisen med efterföljande arbetslöshet spelat en viss roll. Men det gör det inte lättare för människor med psykisk ohälsa.

– Vi har folk som går på starka antidepressiva medel som ska ut och jobba när det inte ens finns jobb till fullt friska, säger Patrik Larsson och får medhåll från de andra i Vänkraft.

ANNONS

De undrar om det verkligen var tanken med regelskärpningen hos Försäkringskassan – att människor med psykisk funktionsnedsättning skulle gå från sjuk- eller aktivitetsersättning till socialbidrag och då försöka klara sig med riksnormen 3 680 kronor i månaden, 122 kronor per dag.

– Vem är det som drivit fram det här systemet? De måste ju vara totalt empatilösa, säger Patrik Larsson.

Ronny Mattsson, som är ordförande i föreningen, påpekar att de är partipolitiskt obundna. Men de kan inte undgå att se en markant skillnad i samhällsklimatet och i myndigheternas hållning gentemot individen jämfört med när alliansen inte satt vid makten.

ANNONS