Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Sunningen i Uddevalla kan omvandlas till eldrift. Bild: Karl af Geijerstam

Skärgårdsbåtarna bjuder in till dialogmöte om skärgårdstrafiken

På tisdag kväll bjuder Skärgårdsbåtarna i Uddevalla in till dialogmöte om skärgårdstrafiken på Bohusläns museum. Mötet är en del av det projekt som drivs för att kartlägga behovet av båttrafik under året och för att se över hur man kan göra båtarna mer miljövänliga.

– Vi hoppas att både näringslivet och privatpersoner vill vara med och påverka för båttrafik året om säger Linda Gjerdrum VD för Uddevalla turism.

Projektet drivs med pengar från Landstingsfonden och mötet är en del i processen att kartlägga behovet av båttrafik under året, se över möjligheterna till miljöanpassning av de gamla båtarna och behovet av att köpa in nya mer moderna båtar utifrån eventuella nya linjesträckningar.

Över 100 år gamla båtar

Som Bohusläningen berättat tidigare så har Chalmers gjort en studie på hur mycket det skulle kosta att göra båtarna eldrivna. Summan i studien landade på ca fem miljoner kronor för att göra om Sunningen till att gå på el.

— Dels är det att se se om vi kan driva de gamla båtarna med el eller vätgas till exempel och dels är det att titta på alternativa båtar om de gamla inte funkar. En del båtar är över 100 år gamla så det är inte aktuellt att byta ut dem, förtydligar Linda Gjerdrum.

Linda Gjerdrum är VD för Uddevalla Turism AB, och är med och driver den förstudie som nu pågår om trafikbehov på vatten i framtiden. . Bild: Andreas Olsson

I dagsläget har Skärgårdsbåtarna i Uddevalla ett kommunalt uppdrag att bedriva trivseltrafik. Nu undersöker man möjligheterna att kombinera kollektivtrafiken med trivseltrafik.

— Nu byggs det fler områden utmed kusten och då kan det bli aktuellt att kombinera kollektivtrafik med trivseltrafik. Det skulle förlänga säsongen för turisterna. Det finns redan nu en efterfrågan på fler båtar under andra delar av året än sommaren.

Slutgiltigt resultat efter sommaren

På mötet kommer flera representanter att delta för att berätta om olika delar av projektet. Det blir både föreläsningar med olika teman samt panelsamtal med representanter från både kommunen och näringslivet. Alla Uddevallabor är välkomna att komma för att höra om vad som är på gång och även ställa frågor till panelens medlemmar.

— Mötet är en del av processen för att få fram ett resultat av förstudien. Det slutgiltiga resultatet kommer att presenteras efter sommaren avslutar hon.