Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/5

Skärpta straff efter yxmordet på Magnus Natschki

22-åringen högg ihjäl sin vän med yxa – men vill frias från mord. Hovrätten gör tvärt om och skärper i stället straffet. Även den 20-åringen som filmade när Magnus Natschki dödades får skärpt straff, liksom en 34-åring som medverkade vid rånet och kidnappningen.

Masgnus Natschki bönade för sitt liv. "Jag måste göra det här" svarade 22-åringen, innan han högg yxan mot sin försvarslösa vän. Samtidigt som en nu 20-årig man filmade, skrattade och gav instruktioner:

– En gång till, du måste göra en gång till.

Då båda unga männen dömdes av Uddevalla tingsrätt till fängelse. 22-åringen till tio års fängelse för mord – han fick ett kraftigt nedsatt straff eftersom han ansågs ha befunnit sig i ett nödliknande tillstånd, och eftersom han angivit sig själv och utan hans medverkan hade polisen sannolikt aldrig klarat upp det ohyggliga mordet.

Nu har Hovrätten för västra Sverige omprövat målet, och domstolen gör en betydligt hårdare bedömning än vad tingsrätten gjorde: straffet skärps till 14 års fängelse. Det är två år mer än vad åklagaren yrkade på.

Beskrev sig själv som offer

22-åringen har själv beskrivit sig som ett offer, att han var kidnappad tillsammans med Magnus och tvingad att ta livet av sin vän. Han ansåg därför att han inte skulle hållas ansvarig för mordet, utan frias helt av hovrätten.

Den bedömningen gör inte hovrätten, som inte ser några skäl att han ska frias. Men domstolen kommer fram till att det finns förmildrade omständigheter som medför en straffsänkning. Hovrätten för resonemanget att brottet är så allvarligt att det borde vara frågan om livstids fängelse, och att sätta ett tidsbestämt straff innebär i sig en strafflindring. Men utöver det bör straffet sänkas ytterligare menar domstolen och sätter fängelsets längd till 14 år.

"Gärningens allvar tillåter inte att straffet sätts lägre än så, trots de särskilda omständigheterna", står det i domen.

20-åringen "pådrivande och delaktig"

Den filmande 20-åringen dömdes av tingsrätten för mord, människorov och rån till 12 års fängelse. Straffet sattes ned på grund av att han bara var drygt 19 år när mordet begicks. Han har helt förnekat inblandning i mordet och de andra brotten mot Magnus Natschki.

Men hovrätten gör samma bedömning som tingsrätten. Med stöd av bland annat den röstanalys som gjorts av mordfilmen anser domstolen 20-åringens skuld bevisad. Det framgår av filmen att 20-åringen flera gånger uppmanat 22-åringen att hugga Magnus Natschki med yxan, och att han således varit pådrivande och delaktig i gärningen. Hovrätten skärper straffet till 13 års fängelse.

Förutom de två mördarna dömdes en 34-åring till sex års fängelse för bland annat människorov, grov misshandel och rån. Även han överklagade tingsrättens dom och ville att hovrätten skulle fria honom. Anklagelserna mot honom var grundlösa menade han, och 22-åringen hade pekat ut honom i syfte att lägga skulden för det han gjort på någon annan.

Men hovrätten anser det bevisat att 34-åringen är skyldig. Dock anser de att tingsrätten varit för milda i sin bedömning av fängelsestraffets längd. Hovrätten tar fasta på uppgifterna som kommit fram om att 34-åringens uppsåt var att "Magnus Natschki skulle skadas till liv och hälsa". Detta har man tidigare inte tagit tillräcklig hänsyn till vid rubriceringen menar domstolen, och höjer därför straffets längd till 7 års fängelse.

22-åringen trovärdig

Förutom dessa dömdes en 19-åring till två år och tio månaders fängelse för bland annat människorov och rån, samt en 42-åring till sex månaders fängelse för brott som inte hade något med Magnus Natschki att göra. Deras straff förblir oförändrade, och 19-åringen överklagade inte ens tingsrättens dom.

Hela mordhistorien kom till polisens kännedom sedan 22-åringen kastat sig ur en bil i Tyskland och anmält sig till tysk polis. Han har berättat utförligt, både i polisförhör och i domstolen, om dagen då Magnus Natschki rånades, kidnappades, misshandlades och slutligen mördades. En dag som började med att tre främmande män trängde sig in i Magnus Natschkis bostad på morgonen den 6 december 2017, och slutade med att Magnus Natschki låg död i ett skogsområde vid Rotviksbro i Uddevalla strax före midnatt.

Hovrätten anser att 22-åringens berättelse har varit trovärdig, och att den "på punkt efter punkt visat sig stämma med övriga utredningen".

LÄS MER: Föräldrarna om sorgen efter Magnus död